Thai bangkaew-hund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thai bangkaew-hund
boranhund
Thai bangkaew-hund
Hundetypespisshund, urhund
OpprinnelseThailand
Egenskaperbrukshund/familiehund
Livsløp12–15 år
Størrelsemellomstor (15–25 kg)
Passer forerfarne
Anerkjennelser
FCIGr. 5 sek. 5
midlertidig anerkjent
(FCI #358)
AKCSjekk!
CKCSjekk!
KCSjekk!
UKCSjekk!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Thai bangkaew-hund (FCI #358) er en mellomstor primitiv spisshund med opprinnelse fra Thailand, der hunderasen ble skapt gjennom renavl av ville og lokale pariahunder. Arbeidet med å skape rasen startet i 1957.

Hunderasen har sin opprinnelse fra Bangkaew i Thanang-ngam området, som ligger i Bang-rakam-distriktet i Phitsanulok-provinsen i Thailand. Typen stammer fra avl mellom ei lokal sort og hvit tispe eid av en buddhistmunk og en vill urhund hann (trolig boranhund) av en type som nå kan være utdødd. Alle nålevende hunder er etterkommere av det kullet som ble født der i 1957. I dag er rasen populær over hele Thailand.

Thai bangkaew-hund er en mellomstor kvadratisk spisshund av urhundtype. Hannene skal ha en mankehøyde på 46,55 cm, mens tispene skal være 41–46 cm. Rasen har dobbel pels og skall ha hvit grunnfarge med godt definerte flekker i fargene lemon, rød, lysebrun, rødbrun og grå. Tuppene på dekkhårene kan være sorte. Likeledes aksepteres hvit med sorte flekker. Pelsen består av underull og lengre, relativt stive og helt glatte dekkhår. Hårveksten skal være kraftigere rundt nakken og manken (løvemanke). På baksiden av frambeina og lårene er behåringen lang. På hodet er den kort.

Hundetypen er naturlig voktsom og beskyttende, og passer best som familiehund for erfarne.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]