Tetropium gabrieli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tetropium gabrieli
Nomenklatur
Tetropium gabrieli[1]
Weise, 1905
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
UnderfamilieStubbebukker
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

LO — Lav risiko 2023

Økologi
Habitat: Skog. Larver i lerk
Utbredelse: Mellom-Europa, Danmark, Sverige
ikke funnet i Norge

Tetropium gabrieli er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Den er en mellomeuropeisk art som nylig har spredt seg til det sørligste Sverige.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (9–19 mm), slank, mørkbrun til svart trebukk. Antennene er vel halvparten så lange som kroppen. Hodet er kort og bredt, pronotum omtrent så bredt som langt med rundede sider. Hodet og pronotum har mer eller mindre tydelige midtfurer. Kroppen er ganske kraftig innsnørt mellom pronotum og dekkvingene. Dekkvingene er avlange og smale, parallellsidige, med markerte skuldre, tett og fint hårkledt, knapt synlig punkterte, med litt utydelige lengderibber. Beina er forholdsvis korte og mørkbrune, lårene kraftig fortykkede.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg under barken på nylig døde lerketrær, også på tømmer. Av og til kan den også leve på furu og gran. Den har en usedvanlig rask larveutvikling og kan i varme somre greie to generasjoner.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Mellom-Europa inkludert Storbritannia, også i Alpene. Den forekommer i den østlige Danmark og ble i 2006 funnet ynglende i Sverige for første gang. Ellers er den funnet en del ganger i importert trevirke av lerk.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 13. april 2023. Besøkt 13. april 2023. 
  2. ^ Olberg S, Endrestøl A, Gammelmo Ø, Hatteland BA, Laugsand AE, Slagsvold PK, Staverløkk A og Åström S (11. august 2023). «Biller. Vurdering av økologisk risiko for Tetropium gabrieli som LO for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 25. september 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]