Tetrapylon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den nordlige tetrapylon i Jerash i Jordan
En av de mest kjente konstruksjonene er i Palmyra i Syria. Her markerer den et bruddpunkt i en kollonadegate.
Tetrapylon i Aphrodisias
Buen i Capera, Spania.

En tetrapylon (gresk: Τετράπυλον, «fireport»), flertall tetrapyla, på latinsk kjent som en quadrifrons («fire fronter», «fire panner») er en type klassisk romersk monument av kubisk utforming, med en port på hver side: Vanligvis er de bygd ved et viktig gatekryss.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Denne type arkitektur var vanlig i klassisk arkitektur. Særmerkende for rn tetrapylon er konseptet med fire porter, enten omgitt av søyler ell andre støttende strukturer ved hjørnene. En tetrapylon kunne være en enkeltbygning eller utgjøres av flere separate strukturer. De ble bygd som landemerker ved viktige veikryss eller på geografisk/kulturelt viktige møtesteder. Det kunne være triumfbue eller rett og slett et kunstnerisk/estetisk velbehagelig ornamenterende byggverk. Som triumfbue (for eksempel Julii-mausoleet i Glanum, Janusbuen, Rutupiae) er en tetrapylon mer å betrakte som en «dublett», slik at det er fire buer inn og ut, fra hver sin kant.

Tetrakionion: Uttrykket tetrakionion (τετρακιόνιον), flertall Tetrakionia, er en type tetrapylon dom ikke har tak over selve veikrysset, men bare fire hjørnemarkører.

Kjente tetrapyla[rediger | rediger kilde]

Billedgalleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Mühlenbrock, Josef (2003): Tetrapylon. Zur Geschichte des viertorigen Bogenmonumentes in der römischen Architektur. Morschen: Skriptorium, ISBN 3932610261

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]