Terrorangrepet mot yazidiene i Irak 2007

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Terrorangrepet mot yazidiene i Irak 2007
Terrorangrepet mot yazidiene
Kart over Irak med yazidiene markert
Sted:Irak Qataniya og Adnaniya (kurdisk:Gir Uzeir og Siba Sheikh Khidir)(Like ved Mosul) Irak
Mål:Yazidi-sekten
Dato:14. august 2007
Angrepsmetode:selvmordsbombere i lastebiler
Antall døde:500+
Gjerningsperson(er):minimum 3
Mistenkte:Den islamske stat i Irak
Al-Qaida
Motiv:Religiøse motsetninger

Terrorangrepet mot yazidiene i Irak 2007 var et omfattende terrorangrep i Nord-Irak sommeren 2007 rettet mot yazidi-sekten, som er en religiøs minoritet i Irak. Hendelsen fant sted i de to landsbyene Qataniya og Adnaniya (like ved Mosul) der fire koordinerte selvmordsangrep ble utløst den 14. august. Over 500 mennesker ble drept i aksjonen og over 1500 såret, noe som gjør dette til den nest dødeligste terroraksjonen i nyere historie (bare overgått av Terrorangrepet 11. september 2001) [1].

Selvmordsbombere i tre lastebiler fulle av sprengstoff og en tankbil kjørte inn i de to landsbyene seint en tirsdag kveld. Angrepene skjedde med noen få minutters mellomrom og var åpenbart koordinerte. Store deler av landsbyene, som ligger i nærheten av den kurdiskdominerte byen Mosul, ble lagt fullstendig i ruiner.

Bakgrunn for angrepet[rediger | rediger kilde]

Yazidiene har alltid vært utsatt for forfølgelse fra muslimer, men har vanligvis levd i fred med sine kristne naboer. Den sekteriske volden etter den amerikanske invasjonen har imidlertid også blitt rettet mot yazidiene, spesielt fra arabiske sunniekstremisters side. En ny bølge angrep på yazidier som ble utløst av et æresdrap i april 2007 endret på dette. En 18 år gammel yazidi-kvinne som hadde forelsket seg i en muslim og ble beskyldt for å ha konvertert til islam, rømte til Mosul med sin kjæreste. Hun ble overtalt til å vende tilbake til hjemstedet, men ble der hentet ut av boligen til en yazidiprest og steinet til døde av slektninger.

Saken hadde neppe fått så mye oppmerksomhet om ikke henrettelsen var blitt filmet med mobiltelefon og lagt ut på Internett etterpå. Beklagelser fra yazidienes religiøse overhode i Nord-Irak hjalp ingenting, heller ikke det faktum at æresdrap i dette området er et kulturelt og ikke et religiøst fenomen. Hevnen kom bare noen dager etter da 23 yazidier på vei til byen Mosul ble dratt ut av en buss og henrettet av sunnimuslimske ekstremister.

Noen dager før bombe-attentatet sendte islamistgruppa Den islamske stat i Irak ut løpesedler i Mosulområdet med beskjed om at et angrep på yazidiene var nært forestående fordi yazidi-sekten var «anti-islamsk». Til tross for dette har ingen foreløping tatt på seg ansvaret for terror-aksjonen. Såvel USA som irakiske myndigheter hevder at det var den lokale al-Qaida-lederen Abu Jassam som sto bak ugjerningen.[1]

Det bor rundt 100 000 yazidier i Irak.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]