Terrorangrepet i Bologna 2. august 1980

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Terrorangrepet i Bologna 2. august 1980
StedBologna
Dato2. august 1980
10.25
TidssoneUTC+1
Våpenbombe
Antall døde85
Antall skaddeover 200
Antall gjerningspersoner5
Kart
Terrorangrepet i Bologna 2. august 1980
44°30′21″N 11°20′33″Ø

Bolognamassakren, også kjent i Italia som Strage di Bologna, var et terroristangrep mot sentralstasjonen i Bologna i Italia 2. august 1980, der 85 mennesker ble drept og mer enn 200 ble såret. Den høyreradikale terroristorganisasjonen Ordine Nuovo ble anklaget for angrepet, mens blant annet to italienske etterretningsagenter ble dømt for å ha hindret etterforskningen.

Klokken 10.25 lokal tid eksploderte en tidsinnstilt bombe plassert i en koffert inne i et venterom på stasjonen. Bomben var laget av TNT og T4. Eksplosjonen ødela mesteparten av hovedbygningen og rammet også Ancona-Chiasso-toget som stod på den første plattformen. Eksplosjonen ble hørt mange kilometre unna. På denne sommerlige lørdagsmorgenen var stasjonen full av turister og byen var helt uforberedt på en slik hendelse. Det var derfor ikke nok ambulanser, så taxier og busser ble brukt for å frakte de sårede til sykehusene.

Den italienske regjeringen, ledet av Francesco Cossiga, og politiet trodde først at eksplosjonen kunne skyldes en ulykke, før skylden ble lagt på terrorgruppen Røde Brigader. Det var talløse forsøk på å avspore og hindre etterforskningen i ettertid. Dette ga grobunn for mange konspirasjonsteorier rundt hendelsen.

Minnetavlen over ofrene for terrorangrepet

En langvarig og kontroversiell rettssak fulgte. Ofrenes etterlatte dannet en forening (Associazione tra i famigliari delle vittime della strage alla stazione di Bologna del 2 agosto 1980) for å holde den offentlige bevisstheten om saken ved like. 23. november 1985 falt endelig dommen i italiensk høyesterett:

  • Bekreftelse av livstidsdom for nynazist-terroristene Valerio Fioravanti og Francesca Mambro. Disse har begge alltid hevdet sin uskyld.
  • Tre personer ble dømt til fengselsstraff for hindring av etterforskningen.

Til dags dato er ingen av de ansvarlige bak terroraksjonen eller motivene for den kjent.

2. august blir markert som en minnedag for terrorangrepet. Byen Bologna sammen med foreningen for de etterlatte organiserer hvert år en internasjonal konkurranse som ender med en konsert i byens torg, Piazza Maggiore.

Området i stasjonen der bomben gikk av har blitt rekonstruert, men som et minne om handlingen har golvet og en sprekk i hovedveggen blitt beholdt som det er. Likeledes står stasjonens klokke for alltid på tidspunktet 1025, da bomben gikk av.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]