Territorio Militare del Sud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Territorio militare del Sud libico (Det sørlige militære territorium i Libya) i Italiensk Libya

Territorio Militare del Sud («Det sørlige militære territorium») var den den av kolonien Italiensk Libya (1911–1943) som var direkte understilt den italienske militærmakt. Det omfattet libysk Sahara.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Dette administrative område lå sør for Italiensk Libyas fire kystprovinser, Tripoli, Misurata, Benghazi og Derna. Offisielt var det i engere forstand ikke del av Italiensk Libya, og var delt i fire militære sektorer:

Befolkningen var overveiende arabere, med minoriteter beskrevet som berbere og som svarte. Italienere var konsentert i den administrative hovedstad Hon, men det var også noen få også i fortet Gadames.

I 1938 omfattet militærterritoret 1.100.000 km² og hadde 50.889 innbyggere (nomader som for eksempel tuaregene ble ikke regnet med idet de ikke var bofaste).

Det italienske fort i Ghat, bygd i 1930-årene.

Militærterritoriet ble utvidet etter konsesjoner fra Anglo-egyptisk Sudan og en territoriell overenskomst med Egypt. Italia hadde ved fredskonferansen i Versailles i 1919 ikke fått noen deler av det tyske kolonivelde, men som en kompensasjon fikk landet fra Storbritannia området kalt Oltre Giuba, og fra Frankrike noen områder i Sahara.

I 1936 ble Aouzoustripen lagt til etter at det ble adskilt fra Tsjad, som den gang var del av Fransk ekvatorialafrika, i og med Mussolini-Laval-avtalen av 1935.[1]

I 1931 ble småbyene El Tag og Al Jawf ovetatt av Italia. Egypt hadde avstått Kufra-området til Italiensk Libya i 1919, men det var ikke før tidlig på 1920-tallet at Italia hadde fått full kontroll der. I 1931 klarte general Rodolfo Graziani relativt lett å erobre Kufra, som ble ansett som strategisk beliggende, med en styrke bestående av 3.000 infantrister og artillerister og med støtte fra om lag 20 bombefly. Ma'tan as-Sarra ble overdratt til Italia i 1934 som del av Sarra-triangelet av Det anglo-egyptiske kondominium, som betraktet området som uten verdi, og dermed som en billig måte å forsøke å tilfredsstille Benito Mussolinis ønsker om å utvide sitt herredømme.[2][2] I 1930-årene bygde italienske kolonialstyrker et moderne fort i El Tag.

Den administrative hovedstad Hun (Homs)[rediger | rediger kilde]

Hun var administrativ hovedstad for Fezzan (Territorio Militare del Sud). Et lavt antall libysk-italienere bodde der, ved en telling var det 1.156 av dem. Stedet ble kalt Homs på denne tiden. I 1939 utgjorde de 3% av byents totalt 35.316 innbyggere. De forlot Homs etter at Italia tapte Libya under andre verdenskrig.

I 1930-årene foretok italienerne en rekke forbedringer i byen. Det ble blant annet anlagt en veiforbindelse til kysten (Fezzanveien).

Mindre italienske grupper bodde i Gadames og Gat. De fleste var der i tilknytning til de militære styrker, som Compagnie Auto-Avio-Sahariane, som patruljerte gjennom de vidstrakte ørkenområdene i Sahara.

Annen verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Territorio Militare del Sud ble okkupert av de allierte under annen verdenskrig. Franskmennene invadertte fra Tsjad og okkuperte Fezzan-Ghadames, den vestlige del av territoriet, i 1943. Britene tok kontrollen over resten av territoriet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ New York Times: Aozou Strip
  2. ^ a b Burr, J. Millard and Robert O. Collins, Darfur: The Long Road to Disaster, Markus Wiener Publishers: Princeton, 2006, ISBN 1-55876-405-4, p. 111