Terningmannen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Terningmannen er en roman skrevet av den amerikanske forfatteren George Cockcroft, under pseudonymet «Luke Rhinehart».

Boka (originalens tittel: The Dice Man) utkom i 1971, og regnes som en kultklassiker. Den er formet som en selvbiografi over nevnte Luke Rhinehart. Boka handler om en psykiater som lever et normalt liv, helt til den dagen han på impuls kaster en terning og bestemmer seg for å leve etter tilfeldighetens lov. Etter hvert utvikler hovedpersonens liv seg til å bli et komplekst univers av tilfeldige hendelser. Terningen overtar livet hans, og det blir nærmest en religiøs overbevisning. Terningkastingen foregår ved at hovedpersonen setter opp en serie forskjellige valg, for eksempel:

  1. Oppfør deg mannsjåvinistisk mot alle i dag.
  2. Vær snill mot alle i dag.
  3. Lat som om du er Jesus Kristus.
  4. Vær overfølsom.
  5. Skift personlighet hvert tiende minutt.
  6. Drikk deg full.

Deretter kaster han terningen og utfører det valgte alternativet. Rhinehart utvikler etter hvert en teori om at denne typen terningspill skal bidra til å utslette ens personlige egoistiske tankegang i så stor grad at alle handlingene blir vilkårlige.

Boka ble en kultklassiker på 1970-tallet og fikk også en oppblomstring på slutten av 1990-tallet. Innen hippiekulturen har det vært individer som prøver å leve etter terningmannens levesett, og også innen populærkulturen er det flere eksempler på at enkelte har tatt etter Luke Rhinehart. Det mest kjente eksempelet er fra livsstilsmagasinet Mann, hvor en journalist skrev en rekke artikler under pseudonymet Terningmannen, spesielt mellom 2000 og 2004, men også sporadisk etter dette. Senest i mars 2009.

Romanen kom i norsk språkdrakt i 2001 (oversatt av Bodil Engen). ISBN 82-91614-11-3.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]