Aasterne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Terne (båt)»)
Aas-terne, 1966

Aasterne eller bare Terne er et fellesnavn på motorbåter for dagsturer konstruert av båtbyggeren Bjarne Aas. En modernisert utgave i glassfiber produseres fremdeles av Fjord Boats.

Aasternene[rediger | rediger kilde]

Bjarne Aas' første motorbåt kom på markedet i 1934, men den ble ingen ubetinget suksess. Den nye båten ble beskrevet som en 29 fots «snekkegigg-terne» med tradisjonell snekkefasong i baugen og plattgatter-hekk tatt fra en gigg, men Aas ønsket å kombinere snekkens sjøegenskaper inn i et nytt skrog med godt fartspotensiale, derav den nye betegnelsen «terne».[1]

Senere endret Aas konstruksjonen slik at båten fikk mindre spring og et litt lavere forskip, samt et noe skarpere og smalere skrog. Akterspeilet var først todelt, deretter buet, men fikk tilslutt en rett plattgatter-fasong.

Den nye båttypen, som ble kalt «Terna» eller «Aas-terna», er klinkbygd over vannet og kravellbygd under. Hensikten var å få minimal motstand i vannet og redusere sprut opp på båten.[1] Kombinasjonen klinkbygging og kravellbygging er en del av båtbyggertradisjonen i Østfold og har vært vanlig på lokalbygde båter, inkludert snekker, både på Onsøy og Hvaler.

Aas-ternene ble bygd etter kundens ønsker og krav, og størrelsen kan variere fra 23 til 32 fot. Også utseende varierer, for eksempel kunne de innredes med vindskjerm eller hytte foran styreposisjonen i cockpiten. På begge sider er det lange karmer mot akter, der et kort dekk stoppet mot speilet. Aas-terner egner seg best som dagsturbåt, og siden de var relativt kostbare, var de mye brukt som landstedsbåter for velstående.[1] Mange av Aas-ternene ble opprinnelig brukt som følgebåter under regattaer i det østlige Norge.

Totalt bygde Bjarne Aas omkring 615 båter totalt, hvorav 50 er Aas-terner bygd på Isegran i Fredrikstad. Ca. 20 fortsatt er bevart. Rundt 1962 overtok Henrik Aas driften av båtbyggeriet, men virksomheten gikk konkurs og ble lagt ned i 1968. I dag er det Fredrikstad Museum som eier og drifter bygningene til Bjarne Aas på Isegran.

Moderne terner[rediger | rediger kilde]

I 1988 reintroduserte Fjord Motorboats en fornying av den gamle båttypen med plastskrog og innredning i teak. Modellen, som fikk navnet Fjord Terne 28, er en skjærgårdsbåt utstyrt med innenbordsmotor, og kan nå opp i en hastighet på 30 knop.

På slutten av 1990-årene ble nesten hele båtproduksjonen til Fjord konsentert om Fjord Ternene, som nå i tillegg til Fjord Terne 28, også ble bygget som Fjord Terne 24 og Fjord Terne 21. Den foreløpig siste versjonen ble satt i produksjon i 2000 under navnet Fjord Terne 28c, men denne modellen er nå tatt ut av programmet. Fjord Motorboats har konkurranse fra den danske Walsteds Baadeværft A/S som solgte den Aas-terne-inspirerte Hankø 28 Classic, ofte kalt Hankø-terne.

Den typiske Fjord Terne båten betegnes nå som en daycruiser, eller åpen båt med vindskjerm og minikabin.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Motorbåten, s, 55

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Gøthesen, Gøthe: Motorbåtene - Fra snekke til motorkrysser, fra feriested til smuglertokt, 1997 ISBN 82-00-22771-5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]