Termosflaske

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Termoskanne

Termosflaske eller vakuumflaske, gjerne forkortet til termos, er en flaske med isolerende vegger slik at mat eller drikke holder på temperaturen. Termos kommer av termiske energi siden den holder på varmen.

Navnet kommer av Thermos, som er en produsent av termosflasker. Denne produsenten var en gang i tiden så dominant på markedet at produktet ble synonymt med fabrikatet. Selskapet er fremdeles innehaver av figurmerker hvor ordet thermos inngår.[1]

Den gode isolasjonsevnen kommer av at beholderen, termosflasken, har doble (nylig også triple) vegger med vakuum imellom. Ettersom det er vakuum mellom veggene finnes det ingen materie som kan lede varme. Det kan derfor kun skje ved varmestråling.

Tidligere var den laget av glass. Den var følsom for støt, og flasken kunne ødelegges om den fikk et støt. I løpet av 1980-årene ble det vanlig med «uknuselige» termoser med flaske av rustfritt stål.

Mattermoser har større kork, slik at innholdet er bedre tilgjengelig. Tidligere var termosens kork laget av kork. Nå fremstilles den vanligvis av plast, med en ventil som gjør det mulig å skjenke fra termosen uten at korken trenger skrues av. Slike konstruksjoner er som regel vanskelige å gjøre rene.

På midten av 1900-tallet kom termo(s)kanner eller TV-kanner som i prinsippet er en termos med hank og tut.

Glassflasken fra en termos kan, på grunn av at den er følsom for støt, brukes som beholder for molotovcocktails.

Termoskopp

Termoskopp er en enkelt kopp med tilsvarende isolerende egenskaper.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]