Hopp til innhold

Terminkontrakt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En terminkontrakt (også kjent som futureskontrakt) er en bindende kontrakt mellom to parter om å kjøpe/selge en bestemt vare ved en fastsatt leveringsdato i fremtiden. Per definisjon kan dette ligne på en opsjon, men med en opsjon har man en rett og ikke en plikt til å utøve opsjonen. I likhet med opsjoner blir de færreste av disse kontraktene innløst, og de blir som regel likvidert før utløpsdatoen.

Markedet for terminkontrakter oppsto i sin tid for bønder som søkte en måte å sikre seg en god pris for avlingen sin ved fare for prisfall før leveringsdato.

Hvis spotmarkedet (som er prisen man får hvis man selger nå) tilbyr 100 kr for 100 l melk i dag, men en bonde er redd for at prisen vil halveres i løpet av 2 måneder (når han er klar til å levere melken), kan bonden velge å selge en terminkontrakt for 100 l melk til 100 kr.

Hvis bonden var korrekt i sin spådom av prisutviklingen og markedet tilbyr 50 kr for 100 l melk om 2 måneder, likviderer han kontrakten før utløpsdato og innkasserer 50 kr i gevinst. Verdien på terminkontrakten følger altså markedsprisen, som nå er 50 kr.

Siden de fleste terminkontrakter blir likvidert før utløpsdato, betyr det at bøndene selger produktene sine på markedet som vanlig, men de kan beskytte seg mot prisfall ved å selge en kontrakt tilsvarende den verdien de skal selge av varen i fremtiden. Gevinsten fra terminkontrakten nøytraliserer pristapet i markedet. Skal man være nøyaktig, så må man betale kurtasje (provisjon til mellommann) for kjøp og salg av hver enkelt kontrakt, men for enkelhetens skyld tar vi ikke med dette i beregningen.

I et motsatt scenario kan man oppleve at prisen for 100 l melk gikk opp til 150 kr. Bonden tapte da 50 kr i terminkontrakten, men siden han får solgt sine 100 l melk for 150 kr, sitter han igjen med en reell pris på 100 kr per liter melk.

Markedet for terminkontrakter

[rediger | rediger kilde]

I dag har terminkontraktmarkedet eksplodert, og det er ikke lenger bare råvarer det spekuleres i, men alle slags finansielle derivater: valuta, obligasjoner, aksjeindekser, osv. Terminkontraktmarkedet har fastsatte antall for hver enkelt vare per kontrakt.

En av de mest handlede kontraktene i dag er «miniutgaven» av S&P500-indeksen, E-mini S&P 500. I denne arenaen møtes de dyktigste traderne og investorene fra hele verden for å uttrykke sin mening om det amerikanske aksjemarkedet. Investorer som eier aksjer representert av S&P500-indeksen og som er redde for prisfall, men ikke ønsker å kvitte seg med aksjene sine, kan selge en tilsvarende andel av S&P500-terminkontrakter for å sikre seg mot prisfall.

Det må understrekes at i motsetning til aksjemarkedet (hvor verdier skapes), så er terminkontraktmarkedet et rent nullsumspill. Enkelt forklart kan man ikke tjene penger uten at motparten av kontrakten taper penger. Tjener man penger på prisoppgang, kommer gevinsten direkte fra kontoen til motparten som spekulerte i prisnedgang.