Teodor av Amasya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Teodor av Amasya
Theodore Tyro.jpg
Theodor Tiro, ikon
Født3. århundreRediger på Wikidata
AmasyaRediger på Wikidata
Død17. feb. 306Rediger på Wikidata
AmasyaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Militær, brannstifter, soldatRediger på Wikidata
Nasjonalitet RomerriketRediger på Wikidata

Hans grav i Venezia.
Teodor av Amasya

Teodor av Amasya (gresk: Θεόδωρος; Theodoros, «Guds gave»; tilnavn rekrutten fra Euchaïta, også kalt Teodor Tiro; født i Euchaita eller i Alasium, død 17. februar 306) er en helgen i den ortodokse og i den katolske kirke. Han er en skytshelgen for soldater og armeer; ved storm; og i kamp.[1]

Helgenlegende[rediger | rediger kilde]

Teodor var ifølge helgenlegenden venn eller bror av den hellige Georg. Han var soldat i keiser Maximianus' i Pontos ved Svartehavet og en overbevist kristen. Han var kommandant for en garnison i Galatia, og led martyrdøden under den siste romerske kristenforfølgelse under Maximinus Daia i Amaseia, hovedstaden for den romerske provins Helenopontus. Ved utbruddet av kristenforfølgelsene ble han i 306 «forhørt, grusomt lemlestet og levende brent». Man hadde blant annet beskyldt ham for å ha tent på det romerske Kybele-tempelet.

Sammenblanding av legender[rediger | rediger kilde]

To personer ble etter alt å dømme blandet sammen i helgenlegenden. Den vanlige soldat Theodor Tiro (død ca. 300), også kalt Tiro av Euchaïta, utviklet seg til den legendariske Georg dragedreperen, kjempet likeså mot en drage, og tok så gestalt av den romerske garnisonssjef Theodor Stratelates (død 319).[2] I katolske helgenlister ble disse to personer til én.

I Østkirkene æres Teodoro sammen med Sankt Georg og Sankt Demetrius som en av de tre soldathelgenene.

Det sier at hans levninger ble sikret av en from kvinne fra Eusebia og gravlagt i Euchaita, der han var født.[3] Dette var en bysantinsk by som ikke lenger finnes, men som antas å svare til den moderne Avkhat, som ligger om lag 50 km fra Amasya.[4] Et minnekapell ble bygd der, og ble et viktig pilegrimsmål.

Helgenandakt[rediger | rediger kilde]

Gregor av Nyssa preket til St Theodora ære i hans kirke i Euchaita sent på 300-tallet. Den overleverte preken er den eldste informasjonskilden om ham.[5] Han sa intet om sankt Teodors liv utover den grunnleggende legende som er gjengitt ovenfor, men sa at den hellige kunne hjelpe folk som var kamp. Dermed ble han etterhvert æret som en krigernes vernehelgen - noe også korsfarerne betraktet ham som mange århundrer senere.

Teodor ble etterhvert skytshelgen for byen Venezia. Senere valgte Venezia i stedet den hellige evangelisten Markus. Teodor avbildes med en krokodille. Senere ble han vernehelgen for Brindisi.

I Roma er kirken San Teodoro al Palatino dedisert til ham. Det var også kirker viet til ham for eksempel i Ravenna, Amasya, Sanlıurfa, Nusaybin, i Neirab ved Damaskus og i Jerusalem. I Konstantinopel var hans relikvier, og det var 15 kirker viet til hans navn. Andre relikvier æres i Venezia, Roma, Brindisi, Gaëta og i Wemding.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Den hellige Theodor Tiro («Rekrutten») av Euchaïta ( -306)», Katolsk.no
 2. ^ Ökumenisches Heiligenlexikon,
 3. ^ Butler (1995), s. 169-170; Walter (2003), s. 46.
 4. ^ Walter (2003), s.56-57
 5. ^ Walter (2003), s. 45, med referanser til en redigert utgave. Andre referanser: -Migne, Patrologia Graeca, XLVI, 741, og Thierry Ruinart, 505.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Butler's Lives of the Saints (opprinnelig satt sammen og redigert av Alban Butler 1756/1759), bind II (Februar) og XI (November), 1926/1938 revidert utgave, 1995 helt ny utgave.
 • Sauser, Ekkart (1997): «Tyron (auch Theodorus gen.)» i: Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon (BBKL). Bind 12, Herzberg, ISBN 3-88309-068-9, s. 780–781.
 • Todt, Klaus-Peter (1996): «Theodor von Euchaita» i: Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon (BBKL). Bind 11, Herzberg, ISBN 3-88309-064-6, s. 875–881.
 • «Theodor Stratelates» i: Vollständiges Heiligen-Lexikon, bind 5. Augsburg 1882, s. 462.
 • «Theodor Tiro» i: Vollständiges Heiligen-Lexikon, bind 5. Augsburg 1882, s. 469-470.
 • Walter, Christopher (2003): The Warrior Saints in Byzantine Art and Tradition

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]