Temporalisarteritt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Temporalisarteritt
Gray508.png
Område(r)Immunologi, revmatologi
Symptom(er)Hodepine,[1] ømhet, smerte i kjeven, feber, utmattelse, vekttap, diplopi
Ekstern informasjon
ICD-10-kode31.6
ICD-9-kode446.5
DiseasesDB12938

Temporalisarteritt (lat. – arterittis temporalis, synonym – kjempecellearteritt) er en betennelsessykdom som rammer kroppens arterieer, og manifesterer seg spesielt i tinningarterien. Den er tett assosiert med sykdommen polymyalgia rheumatica.

Etiologi og patogenese[rediger | rediger kilde]

Man kjenner ikke årsaken til temporalis arteritt, men det rammer i hovedsak eldre mennesker (over 60 år). Det er en betennelse som rammer arteriene over store deler av kroppen. Denne betennelsestilstanden disponerer for dannelsen av blodpropper, som kan sette seg fast og gi infarkt ulike steder i kroppen. Et fryktet sted for blodpropp er i øyets arterie (arteria centralis retinae). Dette kan gi blindhet om det ikke går over av seg selv eller behandles inne én time etter at det inntraff. Infarkt i hjernen er også en fryktet komplikasjon, men langt mer sjelden.

Symptomer og funn[rediger | rediger kilde]

Sykdommen er i første rekke karakterisert av smerter i tinningområdet som kan stråle ut til resten av hodet. Det er veldig ømt ved berøring av tinningen. Det kan i tillegg oppstå tyggesmerter samt generelt redusert allmenntilstand. Ved lengre fremskreden sykdom kan det gi symptomer i form av midlertidig synstap (ameurosis fugax).

Blodprøver vil vise veldig kraftige slag på infeksjonsparametrene (senkningsreaksjon, CRP og hvite blodlegemer).

Behandling[rediger | rediger kilde]

Temporalisarteritt må behandles så fort som mulig med glukokortikoider som virker betennelsesdempende.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/giant-cell-arteritis/symptoms-causes/syc-20372758; besøksdato: 14. februar 2021; utgiver: Mayo Clinic; verkets språk: engelsk.