Tempelet i Uppsala

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Larsson Midvinterblot i Nationalmuseum

«Tempelet i Uppsala» var en antatt tempelbygning i Gamle Uppsala, som kan ha vært den svenske åsatroens sentralhelligdom. Kunnskap om tempelets eventuelle eksistens er basert på en passus hos Adam av Bremen, anno ca. 1076: Dette folket har et berømt tempel som kalles Uppsala, og som ligger nær Sigtuna..[1]

Tempelet antas å ha blitt brent og revet rundt år 1087 på ordre av kong Inge Stenkilsson den eldre, som på samme tid drepte sin svoger Blot-Sven og derved lyktes med å slå ned den siste offentlige åsadyrkingen. I tillegg til at tempelet ble ødelagt skal offertret ha blitt hugget ned, og en kirke blitt bygget på tempeltuftene.

I henhold til usikre kongerekker skal Inge den eldre har vært den niende konge etter Olof Skötkonung, som var den første svenske konge som ble døpt.

Carl Larsson hadde dette tempelet som bakgrunn i sitt monumentalmaleri Midvinterblot, der han skildrer offeret av kong Domalde.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Adam av Bremen. Beretningen om Hamburg stift, erkebiskopenes bedrifter og øyrikene i Norden. Aschehoug, 1993. ISBN 82-03-20028-1. Adam av Bremen var imidlertid aldri i Sverige. Hans viten om Svitjod og sveerne var basert på samtaler med den danske kongen Svein Estridsson og andre menn han møtte ved det danske hoffet.