Telesphore Placidus Toppo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Telesphore Placidus Toppo
FødtTelesphore Placidus Cardinal Toppo
15. oktober 1939 (78 år)
Chainpur block, Gumla
Utdannet ved Pontifical Urbaniana University
Beskjeftigelse Katolsk prest
Nasjonalitet India, Britisk India
Livssyn Den romersk-katolske kirke

Telesphore Placidus Toppo (født 15. oktober 1939 i Chainpur i Britisk India) er en av Den katolske kirkes kardinaler, og erkebiskop av Ranchi.

Telesphore Placidus Toppo ble presteviet i 1969, og har fordypningsstudier i teologi fra Det pavelige universitet Urbaniana i Roma. Etter noen år i sjelesorgen ble han i 1978 biskop av Dumka. I 1984 ble han koadjutor av Ranchi, og overtok som erkebiskop der året etter.

Han ble kreert til kardinal i 2003.

Som alltid før spiller inndelingen av befolkningen etter strengt avgrensede kaster og stammeherkomst en stor rolle i indisk offentlig liv, selv i Kirken. På nederste nivå befinner Indias urbefolkning seg, presset tilbake til jungelområder og fjellpartier. Kardinal Toppo tilhører stammen Oraon (Kuruk), som sammen med santalene (en gruppebetegnelse som omfatter flere stammer) var målgruppe for Den norske santalmisjonen. Erkebispedømmet Ranchi og bispedømmene Dumka og Gumla ligger i disse folkenes kjerneområder. Oraon-stammen tilhører gruppen Adivasi, som omfatter 7 % av Indias befolkning. Toppo er den første indiske kardinalen fra disse stammefolkene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]