Telefónica

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Telefónica .S.A.
Telefónica .S.A.
Org.formAksjeselskap
Etablert1924
HovedkontorMadrid, Spania
BransjeTelekommunikasjon
Produkt(er)telefoni og bredbånd
Antall ansatte119 000 / 235 000
Omsetning€ 52.901 mill. (2006)
Nettsidewww.telefonica.com
Telefonica-standen ved GSMA Barcelona 2008.
Telefonica servicebil i Barcelona.

Telefónica er et spansk, privateid og tidligere statseid telekommunikasjonsselskap i Spania. Telefonica ble grunnlagt i 1924 og liberalisert fra 1997. Hovedkvarteret er i Madrid. I 2006 hadde selskapet 160 millioner mobilkunder, 42 millioner fastkunder, 10 millioner bredbåndskunder og 1,4 millioner TV-kunder.[1] Antall ansatte er ca. 235.000, hvorav 106.000 i datterselskapet Atento.[2]

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Edificio Telefonica i Mardid.

I Spania er merkenavnet Telefonica nå kun betegnesle for fastnett-virksomhetene, mens mobilselskapet heter Movistar. Telefonica driver også transmisjon av fjernsynssendinger, og under Sommer-OL 1992 fikk selskapet bygd et TV-tårn på Montjuic-høyden i Barcelona som sendte TV-opptakene fra OL-øvelsene.

Det har virksomheter med mobilkudner i en rekke land, hovedsakelig i Europa og store deler av Latin-Amerika. Etter oppkjøpet av mobilselskapene Movistar, Manx Telecom og britiske O2 i 2005, er Telefonica verdens nest største mobilselskap målt i antall kunder.

Telefonica har mobiloperasjoner i Spania (Movistar), Storbritannia (O2), Slovakia (O2), Tyskland (O2), Tsjekkia (Eurotel), Mexico, Peru, Chile, Argentina, Brasil, Venezuela, Colombia, Ecuador, Puerto Rico, og USA. Videre har selskapet minoritetseierskap i mobilselskaper i Kina, Marokko, og Italia.

De største eierne i Telefonica (2007) er:

Regulatoriske spørsmål[rediger | rediger kilde]

Telefonica er regulert som dominerende markedsaktør i Spania, og har gjennom mobilselskapet O2 også sterk markedsstilling i Storbritannia og andre land.

Selskapet har de siste årene fått en rekke bøter og forelegg både av nasjonale konkurransemyndigheter, EU-kommisjonen, og av teleregulatøren. De fleste sakene har dreiet seg om misbruk av markedsmakt og unnlatelse av å slippe til mindre konkurrenter i eget nett.

5.juli 2007 ga EU-kommisjonen Telefónica en antitrust-bot på €152 millioner for å ha begrenset konkurransen i det spanske bredbåndsmarkedet.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]