Stor husedderkopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Tegenaria atrica»)
Stor husedderkopp
Nomenklatur
Eratigena atrica
Populærnavn
stor husedderkopp[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenEdderkopper
FamilieTraktedderkopper
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

LO — Lav risiko 2023

Økologi
Utbredelse:

Stor husedderkopp (Eratigena atrica) er en edderkopp som tilhører familien traktedderkopper. Kropplengden er 10–18 mm, og fra forben- til bakbensspiss kan den måle 8–10 cm. Edderkoppen finnes i hovedsak i Europa, men har også etablert seg i Nord-Amerika. Edderkoppen er giftig, men ikke farlig for mennesker. Den er nært beslektet med den noe mindre liten husedderkopp Tegenaria domestica.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hunnens kropp er 11–18 mm lang, mens hannens kropp er 10–14 mm og noe smalere enn hunnens. Fra forbeinsspiss til bakbeinsspiss kan den måle 8–10 cm. Edderkoppene er matt brune og bakkroppen har et karakteristisk mønster som veksler mellom vinkelformede lysebrune og nesten svarte flekker på hver side av midtlinjen. Den har brunaktige og ensfargede ben.

Voksen hunn av stor husedderkopp Tegenaria atrica fra siden. Et godt kjennetegn er lyse, lange bein uten mørkere ringer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 13. april 2023. Besøkt 13. april 2023. 
  2. ^ Olberg S, Endrestøl A, Gammelmo Ø, Hatteland BA, Laugsand AE, Slagsvold PK, Staverløkk A og Åström S (11. august 2023). «Edderkoppdyr. Vurdering av økologisk risiko for stor husedderkopp Eratigena atrica som LO for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 25. september 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]