Teddybjörnen Fredriksson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

«Teddybjörnen Fredriksson» er ei svensk vise med melodi og tekst av Lasse Berghagen. Sangen handler om hvordan sangens jeg-person som liten hadde en teddybjørn og siden blir stor og da gir sitt barn en teddybjørn som fødselsdagsgave.

Visa om «Teddybjörnen Fredriksson» floppet første gang den ble testet på Svensktoppen, men kom så smått om sen til å bli én av Lasse Berghagens mest populære sanger.

Ann-Louise Hanson, Bruno Glenmarks orkester spilte inn visa i 1969. Den ble utgitt på singlen Philips Arnek 1 – F.[1] Senere samme år gjorde Lasse Berghagen sin egen innspilling av sangen. Den ble utgitt på singlen Karusell KFF 766.[2] Han fremførte den på svensk TV for første gang sammen med Lars Lönndahl.

Lasse Berghagens versjon lå på Svensktoppen i to uker i perioden 21.-28. desember 1969 med en niende respektive tiendeplass som resultat der.[3]

I 1996 spilte Lasse Berghagen og den tolv år gamle Sanna Nielsen inn sangen som duett, for Nielsens debutalbum Silvertoner.[4]

Sangen synges ofte i Sveriges barnehager og grunnskoler, og har flere ganger blitt stemt frem som den mest populære barnevisa.

For Lasse Berghagen har «Teddybjörnen Fredriksson» blitt et obligatorisk ekstranummer på hans shower og konserter.

Norske versjoner[rediger | rediger kilde]

Michael Aas, Philip A. Kruse og Jan Ø. Nielsen har skrevet norske tekster. Aas' norske tittel er «Teddybjørnen Fredrikssen». Kruses norske tittel er «Teddybjørnen Fredriksen». Nielsens norske tittel er «Teddybjørnen Fredrikson».

Innspillinger[rediger | rediger kilde]

År Sangtittel Albumtittel Artist Tekstforfatter Platetype Platemerke og katalognummer
1969 «Teddybjørnen Fredrikssen»[5] Elisabeth Granneman Michael Aas Single Polydor NH 66 821
1974 «Teddybjørnen Fredriksen»[6] Jan Høiland Philip A. Kruse Single Triola TN 678
1982 «Teddybjørnen Fredrikson» Småfolk synger for småfolk Småfolk Jan Ø. Nielsen LP Barnas Musikkforlag FMC 201

Referanser[rediger | rediger kilde]