Tattenhoe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tattenhoe
Tattenhoe
En beskjeden vei til Tattenhoe
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Milton Keynes
Admin. grevskap:Enhetlig myndighet
Seremon. grevskap:Buckinghamshire
StatusLandsby (village)
Befolkning? (-)

Tattenhoe er en landsby og et tilstøtende distrikt til nybyen Milton Keynes i det seremonielle grevskapet Buckinghamshire, England. Det ligger i den sørvestlige utkanten av byen, nær ruinene av det tidligere nonneklosteret Snelshall Priory. Distriktet er en del av det moderne verdslige sognet Shenley Brook End, og området omfatter skogen Howe Park Wood, som er et av de få stedene hvor urskog er bevart i England.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stedsnavnet er av angelsaksisk opprinnelse, og betyr «Tættas landstykke». Den nevnte angelsaksiske Tætta er gravlagt i en gravhaug ved landsbyen Taplow. Landsbyen ble først gang nedtegnet på 1100-tallet som Thateo, og ble omtalt blant annet som Tattenho, Totenho (1200-tallet); Tottynho (1500- og 1600-tallet), Tattenhall (1700- og 1800-tallet)[1] og ble stavet som Tottenhoe i det topografiske verket Magna Britannia (1806).[2]

Det var opprinnelig en landsby der, men den ble forlatt i det 1500-tallet. Det lå en herregård med voldgrav der, samt en sognekirke som antagelig ble bygget i det 1100-tallet.

Da nybyggingen startet i moderne tid lå bare tre gårder og den gamle sognekirken der, men stedet ble anerkjent som en village framfor som hamlet ettersom kirken fortsatt hadde status som sognekirke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Parishes: Tattenhoe», Victoria History of the Counties of England: A History of the County of Buckingham, 3 (1925), s. 432-435.
  2. ^ Tattenhoe ble beskrevet i 1806 i Magna Britannia Arkivert 23. august 2009 hos Wayback Machine. som følgende: «TOTTENHOE, in the hundred of Cotslow and deanery of Muresley, lies about six miles north-east of Winslow, and about the same distance south-east of Stony-Stratford.»