Tassili n’Ajjer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tassili n'Ajjer
   UNESCOs verdensarv   
Landsat-bilde av Tassili n'Ajjer
LandAlgeries flagg Algerie
Innskrevet1982
Kriterium I, III, VII, VIII
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 179

Tassili n'Ajjer er en fjellkjede i Saharaørkenen, sydøst i Algerie. Navnet er berbisk og betyr Tassili-platået. Store deler av fjellkjeden, blant annet sypressene og bergkunstområdene er vernet som nasjonalpark, biosfærereservat og verdensarvområde.

Fjellkjeden strekker seg ca. 500 km fra 26°20′N 5°00′Ø øst-sørøstover til 24°00′N 10°00′Ø. Det høyeste punktet er Adrar Afao, 2158 moh (25°10′N 8°11′Ø). Den nærmeste byen er Djanet, ca. 10 km sydvest for fjellene.

Fjellene består i hovedsak av sandstein, og erosjon har ført til at området i dag har nærmere 300 naturlige steinbuer, og flere andre iøynefallende landskapsformer, blant annet «steinskoger».

Økologi[rediger | rediger kilde]

På grunn av høyden, og sandsteinens evne til å magasinere vann, er vegetasjonen i Tassili n'Ajjer rikere enn i den omkringliggende ørkenen. Truede, endemiske arter som Cupressus dupreziana (Saharasypress) og Myrtus nivellei (Saharamyrte) finnes i den høyereliggende østlige halvdelen av fjellene.

Forhistorisk kunst[rediger | rediger kilde]

Bergkunst fra Tassili n'Ajjer

Området er også kjent for sin forhistoriske bergkunst, og andre arkeologiske lokaliteter, som skriver seg fra neolittisk tid, da klimaet var langt gunstigere – mer av en savanne enn en ørken. Bergkunsten viser kvegflokker, store ville dyr som krokodiller, og menneskelig aktivitet som jakt og dans. Bergkunsten har stilistiske fellestrekk med før-ngunisk kunst fra det sørlige Afrika.

Parken ligger nær bergkunstområdet Tadrart Acacus i Libya, som også er et verdensarvområde.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]