Tasjtykkulturen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Begravelsesmaske fra Tasjtyk i Moskvas statlige historiske museum
Flere masker i Moskva

Tasjtykkulturen var en kultur som blomstret fra 300-tallet f.Kr. til det første århundre f.Kr. i Minusinsksenkningen i Jenisej-dalen, i den østlige delen av det nåværende Kemerovo oblast i Krasnojarsk. Tidsmessig overlapper kulturen Jenisej kirgisernes bosetning i området fra 200-tallet f.Kr. til 800-tallet. Den var etterfølgeren til Tagarkulturen.

Utforskning og levninger[rediger | rediger kilde]

Tasjtykk-bosetninger og bygdeborger har blitt avdekket over hele Jenisej-regionen, spesielt i Sajanfjellenes canyon-område langs Jenisej, men også langs Minusa-elven og i skogs-steppene i nærheten av dagens Atsjinsk og Mariinsk. Deres mest imponerende monumenter var enorme gravhaug-strukturer med krypter, steinvegger og tømmertak. I Tasjtykk-kulturen forekom det både rituelle begravelser og kremering, med oppføring av steler til minne om de avdøde. I gravene er det funnet store mengder med leir-skåler og ornamenter av metall.

Under sin utgraving av gravstedet Oglahty sør for Minusinsk, oppdaget arkeologen Leonid Kyzlasov flere mumier med rikt dekorerte dødsmasker laget av gips. Det ble også oppdaget intakte pels-hatter, silkeklær og fottøy, som nå er oppbevart i Eremitasjen i St. Petersburg.

Enkelte graver inneholdt lærmodeller av menneskekropper med hodene inntullet i lyst malt tøy. Inne i modellene var det små lær-sekker som trolig symboliserte magen, og som inneholdt brente menneskebein. Nedskalerte kopier av sverd, buer og pilkogger ble funnet i nærheten.

Gjenstandene som er funnet fra denne kulturen omfatter våpen, seler, belter, dekorativ kunst, arbeidsverktøy og keramikk.

I tillegg er det avdekket tallrike petroglyffer etter Tasjtykkulturen.

Etter dødsmaskene å dømme, var Tasjtyk-stammene europide, muligens en blanding mellom tyrkere, iranske folk og Tocharere. Dødsmaskene av gips tilhører Jenisej-kirgisernes tidsepoke.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Walter J. Fischel: A Volume Presented to William Popper, Professor of Semitic Languages, Emeritus, on the Occasion of His Seventy-Fifth Birthday, October 29, 1949, Semitic and Oriental Studies, 1951, side 318

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Christian, David: A History of Russia, Central Asia and Mongolia. Blackwell Publishers, 1999.
  • Leonid Kyzlasov: Tashtyk Era (Таштыкская эпоха). Moskva, 1953. side 13.
  • «Oglakhty». Great Soviet Encylopaedia, 3. utgave, 1969-1978.
  • «Tashtyk culture». Great Soviet Encylopaedia, 3. utgave, 1969-1978.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]