Tasaday

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Tasaday er en stamme på Mindanao i Filippinene som angivelig hadde vært så å si isolert fra omverdenen inntil den ble oppdaget på begynnelsen av 1970-tallet. Siden førte oppdagelsen til store kontroverser.

Det ble gitt opplysninger om at Tasaday-folket livnærte seg på frukt og fangst av fisk og amfibier. De brukte bare svært enkle redskaper av stein og tre. Oppdagelsen ble sett på som en sensasjon. Mange vitenskapelige artikler ble skrevet.

Tasaday-folket snakket et språk som var beslektet med andre språk i området og hadde angivelig hatt en viss kontakt med andre stammer i nærheten.

1980-tallet ble det imidlertid kunngjort at omstendighetene rundt oppdagelsen var tvilsomme. Det ble hevdet at det hele var en stor bløff som var igangsatt av myndighetene under Ferdinand Marcos.

Likevel ble stammen på en senere tidspunkt tilkjennegitt rettigheter som en minoritetsgruppe. Mange har tenkt seg at det er sant at det dreier seg om en særegen stamme, men at de ble fremstilt som mer gammeldagse enn de i virkeligheten var.