Tarasque

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gammelt postkort av en Hl.-Marta-feiring i Tarascon.
Statue av tarasquen.
Sankta Marta og dragen (tarasquen).

Tarasquen (fransk: (La) Tarasque) var et fryktinngydende dragemonster. Legenden om tarasquen er kjent fra en rekke kilder, men særlig fra historien om den hellige Marta i Legenda Aurea.[1]

Ifølge de gamle fabler levde den i områdene i Tarascon og ødela landskapet i stort omfang. Tarasquen var en slags drage med seks korte ben, likesom en bjørn, okselignende kropp dekket av et skildpaddeskjold, og en skjellet hale med en skorpionbrodd. Den hadde en løves hode og en hests øre, og ansiktet fra en gammel mann.

Kongen av Tarascon hadde angrepet tarasquen med riddere og katapulter, men til ingen nytte. Men Sankta Marta fant uhyret og sjarmerte det med lovprisninger og bønner. Så tok hun den tamme tarasque med tilbake til byen. Folk ble forferdet av uhyret og angrep det da det kom nær. Uhyret gjorde ingen motstand og døde der. Marta preket så til folkene og konverterte mange av dem til kristendommen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "The Life of Saint Martha" Arkivert 30. mars 2010 hos Wayback Machine., tekst fra Legenda Aurea (Den gyldne legende).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Tarasque – kategori av bilder, video eller lyd på Commons