Tara (Russland)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tara (russisk: Та́ра) er en by i Omsk oblast i Russland. Den ligger rundt 220 km nord-nordøst for Omsk, ved elva Irtysj. Innbyggertall: 26 888 (folketelling 2002), 26 152 (folketelling 1989).

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen ble grunnlagt som et fort i 1594, under Jermaks raid inn i Sibir, og den er en av de eldste byene i regionen. Byen ligger ved på stedet hvor elva Tara løper sammen med den større floden Irtysj. Tara fikk innvilget byrettigheter i 1782.

Tara er både eldre enn mange og var også opphav til enkelte sibirske byer. Blant disse er Omsk selv, hvor ekspedisjoner for å grunnlegge byen ble iverksatt etter forespørsel fra Taras vojevodaer (militære ledere) så tidlig som på 1600-tallet. Men store og viktige utbygginger, som Sibirveien på 1700-tallet, og den transsibirske jernbanen på slutten av 1800-tallet, ble lagt utenom Tara.

Tara har enkelte historiske kirker som har overlevd til i dag. Byen var engang andre by i eparkiet til erkebiskopen av Tobolsk og Tara, som hadde autoritet over de enorme sibirske områdene. Den var også administrativt senter for Tarskij ujezd i Tobolsk gubernija på 1700- 1800-tallet, med jurisdiksjon også over Omsk en kort periode. På 1930-tallet var byen senter i Tarskij okrug, en del av det daværende Omsk oblast, som strakte seg fra steppene til Arktis.

Etter 1943 har Tara vært administrativt senter for Tarskij rajon i Omsk oblast. Byen nevnes fremdeles i tittelen til erkebiskopen av Omsk og Tara, men nå med autoritet innskrenket til kun Omsk oblast. Tara har også falt nedover på listen over de mest folkerike byene i regionen, og er nå etter Isilkul, Kalatsjinsk og Nazyvajevsk, alle byer langs den transsibirske jernbanen.

Etter 2000 har dog Tara fått noen økonomiske oppturer. Byggingen av en permanent bru over Irtysj fullførte hovedveien Tomsk–Tara–Tobolsk, en nordlig parallell til jernbanen. Utforskningen og utvinningen av oljefeltet Krapivinskoje lengst nord i Omsk oblast har ført til økt tankbåttrafikk til Omsk, og også bygging av et mindre lokalt raffineri.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Koordinater: 56°54′N 74°22′Ø

RusslandstubbDenne Russlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.