Taoyuans martyr-helligdom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Taoyuan Matyrer-helligdom

Taoyuans martyr-helligdom (kinesisk: 桃園市忠烈祠暨神社文化園區), også kjent som Taoyuan Shinto-helligdom (japansk: 桃園神社/とうえんじんじゃ) er et tempel som ble oppført i 1938 under Japans styre og var tidligere en Shinto-helligdom i Shinchiku prefektur (新竹州, Shinchiku-shū). Den ligger i nåværende Taoyuan; i nærheten av Hutoushan parken[1]. Byggverket står på den nasjonale kulturarvlisten. [2][3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Taoyuan Shinto-helligdom[rediger | rediger kilde]

Taoyuan martyrer-helligdommen var tidligere kjent som Taoyuan Shinto-helligdommen under japansk styre. Rundt 200 store og små Shinto-helligdommer ble bygd i løpet av 50 års styre blant annet Taiwan Jingu (nåværende Grand Hotel), Hsinchu-helligdommen, Kagi-helligdommen, Tainan-helligdommen, og sist, men ikke minst Taoyuan-helligdommen. Midt på 1930-tallet begynte Japan å innføre japaniseringspolitikken ved å reise minst én Shinto-helligdom for hver landsby, de fleste helligdommene i Taiwan ble etablert i løpet av dette tiåret.

Designet av Nobunao Haruta (春田直信), Taoyuan Shinto-helligdommens oppbygging begynte i 1935 (昭和10年/Shōwa 10 år), ble ferdig bygget i 1938 (昭和13年/Shōwa 13 år) og en seremoni ble holdt samme år.

Taoyuan Shinto-helligdom i tillegg til å huse de tre representative Kami (開拓三神/Kaitaku Sanjin), nemlig Kunitama (國魂), Ō(a)namuchi-no-Mikoto (大己貴命) og Sukunabikona (少彥名命), det er også et sted å minne om Kitashirakawa-no-miya Yoshihisa-shinnō (北白川宮能久親王/きたしらかわのみや よしひさ しんのう), Toyouke-Ōmikami (豊受大神) og Mutsuhito (明治天皇/めいじてんのう)[4].

Taoyuan martyrer-helligdom[rediger | rediger kilde]

I 1950 ble navnet på Taoyuan Shinto-helligdommen endret til Taoyuan Martyr-helligdomm. I hovedbygningen huses Zheng Chenggong, Liu Yongfu og Qiu Fengjia for sin kamp mot Japan under krigen. I 1972 ble diplomatiske forbindelser mellom Japan og Republikken Kina (Taiwan) løsrevet, da ble det vedtatt umiddelbart at all struktur som gjenspeiler Japans kultur skulle fjernes, det inkluderte Shinto-helligdommene på hele øya[5]. De fleste av dem ble revet ned i løpet av 70-tallet, kun Taoyuan Shinto-helligdomen, Shinchu-helligdomen, deler av Kagi-helligdomen og deler og Tongxio-helligdomen står i behold.

I 1985 var Taoyuan Shinto-helligdommen i ferd med å bli ombygget i kinesisk arkitekturstil som ville koste omtrentlig 2,625,000 norske kr, men beslutningen sto overfor stor motstand i akademia og ble etterpå trukket tilbake. Pengene ble istedenfor brukt til å restaurere byggverkene og området rundt helligdommen.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «桃園忠烈祠暨神社文化園區簡介». 桃園市政府孔廟忠烈祠聯合管理所. Arkivert fra originalen 2. oktober 2018. Besøkt 21. april 2019. 
  2. ^ «存档副本». Arkivert fra originalen 3. september 2019. Besøkt 3. juli 2020. 
  3. ^ 桃園忠烈祠暨神社文化園區簡介
  4. ^ «文化部國家文化資料庫». nrch.culture.tw. Besøkt 10. august 2020. [død lenke]
  5. ^ «Martyrs' Shrine(桃園忠烈祠暨神社文化園區)». Taoyuan Tourism (engelsk). Arkivert fra originalen 7. desember 2019. Besøkt 10. august 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]