Tanzaniaskjoldet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart som viser kratonene (mørk brunt) i Sør-Amerika og Afrika, som utgjorde det tidligere kontinentet Vest-Gondwana.

Tanzaniaskjoldet er et 3,1–2,5 milliarder år gammelt kraton (grunnfjellsskjold) fra arkeikum og ligger i det østlige Afrika. I likhet med de fleste kratonene i Afrika og Sør-Amerika er det fra før og under proterozoikum, dvs for 1,0 - 2,5 milliarder år siden. Disse kratonene fra (meso-proterozoikum) fløt en tid sammen og dannet urkontinentet Vest-Gondwana - som også Tanzaniaskjoldet inngikk i. I sør avga skjoldet trolig masser til Mosambikbeltet under kollisjon.

For 570 millioner år siden startet kollisjonen med Øst-Gondwana som skapte superkontinentet Gondwana, og hvor kollisjonen skapte det tanzanianske og det kenyanske høylandet i sammenstøtet (den østafrikanske fjellkjedefolding).

Tanzaniaskjoldet har et areal på om lag 290 000 km2, og utgjør den sentrale del av Tanzania. Det er kjernen i Øst-Afrika-platået og har en gjennomsnittlig høyde over havet på 1 260 meter. Det består av mye grønnstein og varianter av granitt som er mer enn 2,5 milliarder år gamle. Kratonet antas å ha vært relativt stabilt gjennom historien. Tykkelsen er 170-190 kilometer. Det er spekulert i om en manteldiapir presser opp kratonet nedenfra.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]