Talitridae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Tangloppefamilien»)
Talitridae
Lys sandhopper (Talitrus saltator)
Nomenklatur
Talitridae
Rafinesque, 1815
Klassifikasjon
Rikedyreriket
Rekkeleddyr
Underrekkekrepsdyr
Klassestorkrepser
UnderklasseEumalacostraca
OverordenPeracarida
Ordenamfipoder
UnderordenSenticaudata
InfraordenTalitrida
ParvordenTalitridira
OverfamilieTalitroidea
Økologi
Habitat: bunndyr i hav
Utbredelse: Globalt
Inndelt i

Talitridae er en av i alt 11 familier under overfamilien Talitroidea innenfor parvordenen Talitrida (underordenen Bogidiellida), en Senticaudata-gruppe av amfipoder. Familien har om lag 50 beskrevne slekter med totalt minst 200 arter. To arter som finnes i Norge, er mørk sandhopper (Orchestia gammarellus) og lys sandhopper (Talitrus saltator).

Gruppens arter lever som bentiske bunndyr og kjennes fra Gammaridea-arter på at de har ulik morfologi i halepartiet. Denne gruppens arter lever i havet i alle verdensdeler.

Gruppen ble første gang beskrevet av Constantine Samuel Rafinesque i 1815. Den første omfattende oversikten over familien ble skrevet av Bulytsjeva i 1957, med fjerning av en rekke slekter man tidligere antok tilhørte Talitridae. Slektene ble overført til familiene Hyalidae og Hyalellidae. Etter denne revisjonen henførte man bare fem terrestrielle slekter til tangloppefamilien (Talitrus, Orchestia, Talorchestia, Talitroides og Brevitalitrus), og alle disse var representerte i nordlige strøk i Atlanterhavet. Siden har man valgt å henføre mange flere slekter til tangloppefamilien, som angitt nedenfor.

Gruppens taksonomi[rediger | rediger kilde]

Gruppen ble revidert i 2013.[1] En moderne oppdatering av systematikken gis nedenfor i lys av 2013-revisjonen med basis i WoRMS-databasen.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lowry, J.K. og Myers, A.A, «A Phylogeny and Classification of the Senticaudata subord. nov. (Crustacea: Amphipoda)», i: Zootaxa nr 3610 (1), 2013, side 1-80.
  2. ^ Talitridae - WoRMS. Besøkt 20. juli 2017.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]