Tanagra dukketeater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tanagra dukketeater, også kalt Tanagra-Teatret eller Wiener-Tanagra-teatret, var et teater ledet av en mann ved navn Singer.[1] Ved hjelp av speil skapte Tanagra-Teatret en optisk illusjon av at levende skuespillere var så små at de kunne forveksles med teaterdukker.[1]

Jubileumsutstillingen på Frogner (1914)[rediger | rediger kilde]

Teateret fikk tildelt en egen bygning på utstillingsområdet under Jubileumsutstillingen på Frogner i 1914.[2]

Allerede før Jubileumsutstillingen åpnet bragte Nedenæs Amtstidende nyheten om at besøkende på utstillingen også ville få et teatertilbud:

«Tanagra-Teatret på Utstillingen[rediger | rediger kilde]

Kristiania faar under Jubilæumsutstillingen sit 4de Teater. Dets Navn er Tanagra-Teatret og dets Beliggenhed: Utstillingens Fornøielsesavdeling. Tanagra-Teatret blir paa en Maate et levende Dukketeater, hvor alle Roller utføres av voksne Personer. Ved et sindrigt Arrangement av Speile, optrær saa disse paa Scenen i overordentlig formindsket Maalestok.»[3]

Avisen Øieren, avisen Nordenfjeldsk Tidende og flere andre bragte sine lesere den samme pressemeldingen, men opplyste også:

«Teatret gæster for tiden i Wien, og det optraadte forleden under en fest, som hertug Ernst Günther av Schleswig-Holstein gav til ære for keiser Wilhelm og keiserinden. Programmet, som hertuginden selv hadde utvalgt, bestod bl.a. av en menuet av Mozart, danset i „rokokokostymer, en gammel Wienerdans av Schubert, en sang „Ballgeflüster“, samt eventyrene „Fiskekongen“ og „Skogeventyret“. Fremførelsen virket morsom og nydelig. Keiserinden uttalte at hun aldrig hadde set noget vakrere.»[4][5]

I Utstillingsavisen som ble utgitt mens jubileumsutstillingen ble holdt, stod det om dukketeateret:

«Tanagra![rediger | rediger kilde]

Hvad er det? – gjæt! Beste margarin? nyeste dans? siste modefarve? en spansk ed?

Ingen av delene.

Tanagra er et teater paa utstillingen, et alvorlig teater, saa spræng alvorlig, at det burde være S. B., som skrev om det.

For en del indbudne, mest pressefolk, holdt direktøren av teatret igaar eftermiddag en separatforestilling – en stor sukces!

Teatrets tilskuerplads er meget stor; men hvor er scenen?

– Der.

– Det skrivebordet?

– Javel.

Det er altsaa dukketeater, hvor voksne skuespillere opfører dukkekomedie. Ved et sindrigt arrangement av speiler forminskes de optrædende til levende dukker.

Lilleputmenneskene gav scener av operaer, de anset menuetter, Harlekin dræpte Kolumbine for vore rædselsfulle blikke – kortsagt:

Det var altsammen et rene eventyr og henrivende vakkert.

Og absolut ufattelig – og det er det beste av alle pointer.»[2]

Tivolihaven (1919)[rediger | rediger kilde]

I 1919 åpnet direktør Singer sitt «dukketeater» i Tivolihaven i Kristiania. Dagbladet opplyste i den forbindelse at ifølge en av teaterets medarbeidere var navnet en henvisning til den greske byen Tanagra, som i oldtiden var berømt for masseproduksjon av små terrakotta-dukker. På åpningsforestillingen i Tivolihaven i 1919 medvirket skuespilleren og sangeren August Schønemann og de to danserne Alfhild Grimsgaard og Solveig Kristoffersen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Tanagra.». Dagbladet (norsk). urn.nb.no. 1919. Besøkt 17. januar 2018. 
  2. ^ a b «Tanagra!». Utstillingsavisen (norsk). urn.nb.no. 23. mai 1914. Besøkt 16. januar 2018. 
  3. ^ «Tanagra-Teatret på Utstillingen». Nedenæs Amtstidende (norsk). urn.nb.no. 7. februar 1914. Besøkt 16. januar 2018. 
  4. ^ «Tanagra-Teatret paa Utstillingen». Øieren (avis) (norsk). urn.nb.no. 18. februar 1914. Besøkt 16. januar 2018. 
  5. ^ «Nordenfjeldsk Tidende». urn.nb.no (norsk). 11. februar 1914. Besøkt 16. januar 2018.