Tamio Kurihara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tamio Kurihara
Tamio Kurihara in 1929.jpg
Født21. mai 1896
Himeji
Død8. oktober 1979 (83 år)
Utdannet ved Budo Senmon Gakko
Beskjeftigelse Judoka
Nasjonalitet Japan

Tamio Kurihara (født 1896 i Himeji i Japan, død 1979) er en av verdens høyest graderte judoutøvere, tildelt 10. dan etter sin død 8. oktober 1979 av Kodokan.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kurihara var utdannet ved Kyoto Budo Senmon-Gako (kampsport-skole) og ble shihan (mesterinstruktør i judo) fra Kyoto Highschool.

Etter å ha blitt slått av Yamagata i ungdomsårene i ne-waza sverget han på å trene dag og natt, og han ble etterhvert en ne-waza ekspert. Han far var lege, og for å følge japansk tradisjon skulle også Kurihara bli lege. Han valgte heller å starte på Busan (Profesjonell kampsport-skole) i Kyoto i 1915. En av hans sensei, Hajime Isogai, fortalte ham tidlig: – Du er ikke så talentfull, så du må trene hardere enn de andre. Kurihara tok rådene seriøst og løp daglig i Yoshita-fjellet og praktiserte tachiki uchi-komi (teknikker mot et tre) dobbelt så mye som hans motstandere. Innsatsen bar frukter og når han sluttet på skolen i en alder av 23 år hadde han fått 4. dan, den yngste judoka med den graden på skolen.

Mester i Ten-Ran Shiai i 1929[rediger | rediger kilde]

En av Kuriharas største seire var i Ten-Ran Shiai, et stevne med Japans keiser tilstede. Han var 34 år gammel, og en av de minste av de 32 deltagerne.

Han feiet gjennom de innledende rundene, og kvartfinalen vant han med holdegrepet yoko-shio-gatame. Semifinale var mot Abe som var 15 cm høyere og veide 20 kg mer enn Kurihara. Kampen svingte frem og tilbake, og endte etter 29 minutter og 30 sekunder. Dommeren utnevnte Kurihara som vinner på grunn av hans aggressivitet.

Finalekampen var mot 26 år gamle fremadstormende Tatsukuma Wushijima (som senere ble All Japan Champion i 1931 og 1932) med 5. dan. Wushijima hadde vist seg god i både lange og korte kamper. Kvartfinalen hans varte i 33 minutter før han fikk inn en uchi-mata som vant kampen. Finalen mellom Kurihara og Wushijima var uten poeng i 25 minutter, med Kurihara som den mest aggressive. Kurihara ble erklært seierherre av dommeren.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]