Tamblot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trerelieffer av Tambot og av en annen fremtredende leder på Bohol, datu Sikatuna

Tamblot (død 1622BoholFilippinene) var en filippinsk prest som ledet oppstand mot de spanske kolonimyndigheter på Bohol på Filippinene 1621–22.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Tamblot var en bablayan (prest) i den førkristne kult som dominerte på øya Bohol før de spanske katolske misjonærers ankomst. De to første var jesuittprestene pater Juan de Torres og pater Gabriel Sanchez, som kom den 17. november 1596 over fra naboøya Cebu til Baclayon på Bohol. De etablerte seg i Baclayon og begynte raskt med forkynnelsen av kristendommen rundt om på øya. Etter få år flyttet de innover på øya til Loboc. Det var der de grunnla Bohols første katolske menighet i 1602, fulgt av en skole i 1604 (Seminario Colegio de Indios), som utdannet det lokale lederskiktets barn.

Tamblot så forfedrenes tro truet av den nye tro som de spanske jesuittene bragte med seg, og dette synes å ha vært hans drivkraft for den motstand han organiserte.[1] Mens de fleste jesuittene var fraværende (de var i Cebu for å feire jesuittmisjonæren Frans Xavier), fikk han med seg rundt 2 000 boholanoer på en oppstand.[2]

Da nyheten om opprøret nådde Cebu sendte borgermester Don Juan de Alcarazo en militærekspedisjon over til øya. Den 1. januar 1622 begynte en styrke bestående av 50 spanjoler og over 1 000 cebuanos sin fremrykning på øya. I slaget som fulgte, utkjempet under et voldsomt skybrudd ved Malabago nær Cortes, ble borgermesteren såret og spanjolenes styrker tvunget til retrett. Seks måneder senere forsøkte de et nytt angrep, og ble igjen slått tilbake. Da lyktes det spanske snikmordere å trenge inn i Tamblots leir og drepe ham. Nå var opprøret uten leder, og det var lett for spanjolene å nedkjempe det.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ocon, Dodong. Abatan River: Its Beauty history Arkivert 28. september 2007 hos Wayback Machine. www.boholchronicle.com Lest 28. november 2006. Arkivert 2007-09-28 hos Wayback Machine
  2. ^ Pugay, Chris Antonette P. «The Revolts before the Revolution». www.nhi.gov.ph. Arkivert fra originalen 10. mars 2007.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 10. mars 2007. Besøkt 1. november 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]