Tallboy
Tallboy (en oversettelse er Storegutt) var en stor konvensjonell flybombe som ble brukt av det britiske flyvåpen mot slutten av andre verdenskrig.
Design
[rediger | rediger kilde]Tallboy ble utviklet av Barnes Wallis for å skape en «jordskjelveffekt» ved at den trengte dypt ned i marken før den eksploderte. Bomben ble betydelig mindre enn de ti tonnene den opprinnelig skulle veie ettersom intet fly kunne ta så stor last.
For å kunne trenge dypt ned i marken, hadde bomben et tykt skall av herdet stål. Den hadde også en mer aerodynamisk form enn andre bomber på den tiden for å oppnå høy hastighet i fritt fall. Det viste seg at luftmotstanden ble for stor når bomben nærmet seg lydhastigheten, noe som gjorde at bomben begynte å rotere. Dette ble løst ved å endre litt på vingene slik at bomben begynte å rotere allerede i flukten. Den gyroskopiske effekten gjorde at bomben falt rett, også når den passerte lydmuren.
Tallboy-bomber var dyre å produsere på grunn av at den uvanlige konstruksjon stilte høye krav til presisjon, og det meste av arbeidet måtte gjøres for hånd.
Anvendelse
[rediger | rediger kilde]Tallboy-bomben kunne bare fraktes i spesialbygde Avro Lancaster-fly. Tallboy ble brukt første gang i juni 1944 under Operasjon Crossbow for å slå ut underjordiske fabrikker og utskytningsramper for V-1 og V-2 flyvende bomber. Til og med en av V-3-kanonene i Mimoyecques ble slått ut.
Den mest berømte innsatsen var dog senkningen av slagskipet Tirpitz utenfor Tromsø. Tre angrep med Tallboy-bomber ble satt inn der. Ved det første angrepet, Operasjon Paravane den 15. september 1944 ble slagskipet truffet, før en Tallboy forsaket store skader. Blant annet ble samtlige motorer satt ut av drift. Dette gjorde det umulig for Tirpitz å stikke tilsjøss igjen. Britene kjente nok ikke til skadenes omfang og satte derfor inn ytterligere to angrep. Operasjon Obviate den 29. oktober 1944 kunne ikke gjennomføres på grunn av dålig sikt, men under Operasjon Catechism den 12. november 1944 ble hun truffet av to Tallboy-bomber. Ytterligere fire bomber bommet og havnet i vannet tett ved fartøyet. Det var trykkbølgen fra disse som fikk Tirpitz til å kantre.
Under bombingen av Laksevåg 4. oktober 1944 ble det anvendt jordskjelvbomber da 32 Lancasters og en Mosquito angrep ubåtbunkeren og havnen i Bergen. (Angrepet kostet britene fire Lancaster, men fra tysk side ble det sagt at elleve bombefly var skutt ned). Fra lokale kilder ble det opplyst at tre jordskjelvbomber hadde trengt gjennom det 3½ m tykke armerte betongtaket i ubåtbunkeren og forårsaket store skader på verksteder, kontorer og lagre.