Diskusjon:Norges flagg

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Unionsflaggene[rediger kilde]

Det er utmerket at nye flagg er lagt inn til avløsning for de tidligere versjonene av det norske unionsflagget og unionsmerket. Den «svenske» blåfargen var helt feil. Men det er dessverre ikke blitt mye bedre etter de siste endringene. Den svenske blåfargen er nå slik den har vært i moderne svenske flagg siden de fikk sin flagglov i 1906. Men denne fargen fantes ikke i unionsflaggene før 1905. Svenske flagg gjennom 1800-tallet hadde en mørkere blåfarge enn idag. Den var ikke regulert ved lov eller forskrift, og derfor kunne den variere en del. Ofte var den like mørk som blåfargen i det norske flagg.

Denne situasjonen førte til det interessante resultat at norske unionsflagg alltid hadde den mørke norske blåfargen også i de svenske delene av unionsmerket. Unionsflagget i norsk versjon hadde altså bare fire farger: rødt, hvitt, mørkeblått og gult. Eksistensen av unionsflagg med to forskjellige blåfarger er ennå ikke påvist.

Svenske unionsflagg later også til å ha hatt bare fire farger, selv om blåfargen ofte var lysere enn i norske flagg. Svenskene lot unionsmerkets norske deler få samme blåfarge som i de blå feltene i det svenske flagget. Svenske unionsflagg hadde altså i likhet med de norske bare fire farger: blått, gult, rødt og hvitt. Men blåfargen var ofte lysere enn i norske flagg, og den var ens for begge lands andeler av unionsmerket.

I forbindelse med hundreårsjubileet for unionsoppløsningen var det stor etterspørsel etter unionsflagg med «sildesalat» i begge land, mens tilbudet var begrenset. Derfor ble det sydd mange nye flagg på begge sider av grensen. Flaggfabrikkene forsøkte å gjøre det helt korrekt ved å bruke de nå gjeldende offisielle fargedefinisjonene. Men det ble hyperkorrekt og uhistorisk med to forskjellige blåfarger, Sveriges lyse og Norges mørke, i samme flagg.

Illustrasjonene i artikkelen er dessverre også historisk ukorrekte. Jeg oppfordrer gode hjelpere som behersker teknikken til å forandre blåfargene. I det norske unionsflagget og unionsmerket bør blåfargen være den mørke norske. Det svenske unionsflagget kan godt ha den samme mørke blåfargen, men det er også helt ok å velge en litt lysere tone, bare den ikke blir like lys og like grønnlig som i moderne svenske flagg.

Roede 3. feb 2006 kl.19:40 (UTC)

Har lagt inn en oversettelse av hovedinnholdet i det ovenstående på commons:Image talk:Norge-Sverige-Sildesalaten.svg med lenker til commons:Image talk:Norge-Unionsflagg-1844.svg og commons:Image talk:Swedish norwegian union flag.svg. Antar at våre commons-kolleger kan hjelpe. --Eddi (Snakk) 4. feb 2006 kl.02:20 (UTC)

Hi, I have changed colors. Is it ok? Flags -xfi- 4. feb 2006 kl.18:05 (UTC)

Thanks. The changes in the Norwegian version and the union badge look all right. Perhaps the Swedish version (of which you are not the author, I see) must be discussed at en: or sv:. --Eddi (Snakk) 4. feb 2006 kl.21:59 (UTC)

Rødfarge[rediger kilde]

De eksakte fargene i det Norske flagget er fastsatt av Utenriksdepartementet etter Pantone-systemet. Den røde delen av flagget skal ha fargen PMS 032U, mens den blå delen har fargen PMS 281U. Dette er samme rødfarge som det danske flagget, og samme blåfarge som det franske.[1]

«Den røde delen av flagget skal ha fargen PMS 032U, mens den blå delen har fargen PMS 281U. Dette er samme rødfarge som det danske flagget(...)»

Hva i all verden? Dette er jo riv, ruskende galt! Norge og Danmark har, så vidt meg bekjent, aldri brukt samme rødfarge. Dette kan man i tillegg til å SE, også se på «flaggsider» hvor oppskriftene til de rødfargene er forskjellige.

Det vanvittige er jo at det faktisk står på Regjeringens offisielle hjemmesider at disse to land har samme farger i flagget! Dette trenger klargjøring. - Jetro 21. jan 2011 kl. 19:42 (CET)

For meg ser ikke 032U ut til å være så ulikt rødfargen i det norske, men det danske flagget har ifølge engelsk Wikipedia rødfargen 186C, noe som for mitt utrente fargesyn også ser riktig ut. Så det ser for meg ut som UD har basert seg på feil opplysninger om den danske rødfargen. - Soulkeeper 21. jan 2011 kl. 20:02 (CET)

Jeg er enig i at rødfargen du linker ser korrekt ut, men det rare er at UD er den eneste troverdige kilden her, egentlig... rent bortsett fra at alle sammen har regnet med at fargene er forskjellige. - Jetro 22. jan 2011 kl. 15:37 (CET)

UD sier nå at det er feil i instruksen og at PMS 032 U er ment for trykking på silkepapir. Dersom man tar utgangspunkt i det danske flagget blir PMS 186 C den riktige rødfargen. Se artikkel i Aftenposten --Kristoffer hh (diskusjon) 15. apr. 2018 kl. 11:05 (CEST)[svar]

Kom tilfeldigvis over denne artikkelen i dag, og gøy at Aftenposten har tatt tak i problematikken 7 år senere :D – Jetro (diskusjon) 20. mai 2019 kl. 12:34 (CEST)[svar]

Norske flagg = Om Forretninger med England.[rediger kilde]

Det virker som flagget reflekterer forretningsruter med England fra gamledager, muligens Harald Hårfagres tid.

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Norges flagg. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 3. jul. 2018 kl. 06:35 (CEST)[svar]

Det virker noe unødvendig å ha en tabell for sammenligning av pantone-farger i artikkelen. Spesielt fordi det neppe finnes offisielle RGB-farger tilknyttet til disse. Ja, man kan bruke tabellen til å se forskjeller mellom flere foreslåtte fargestandarder, men det blir litt meningsløst når disse umulig kan reflektere hvordan fargene ser ut ved fysisk reproduksjon. Gutten på Hemsen (diskusjon) 15. des. 2020 kl. 05:13 (CET)[svar]

@Gutten på Hemsen: Jeg tok bort tabellen og la til et oppsummerende avsnitt om at Pantone 200 and 281 er mye brukt, samt verdier for webfarger via pantone.com/color-finder. Nevnte også at Pantone 186 og 289 i noen sammenhenger ansees som gode alternativer av den anerkjente Flaggfabrikken a.s., dette etter å ha snakket med dem, men mangler kilde på dette (markert i artikkelen som trenger referanse). Påstanden om 186 bør imidlertid ikke være så veldig kontroversiell, da det går frem av artikkelen at Pantone 186 har vært nevnt som alternativ flere ganger. Derimot er ikke 289 nevnt i noen kilder. Pantone 287 er nevnt i artikkelen, og er muligens nært 289, men har ikke kilder på sistnevnte, så det er kanskje noe kontroversielt at den står nevnt på slutten. Sauer202 (diskusjon) 17. jan. 2021 kl. 00:26 (CET)[svar]
@Sauer202: Gjennomgående gode endringer! Jeg synes kvaliteten i fargekapittelet begynner å komme seg nå :-) Gutten på Hemsen (diskusjon) 17. jan. 2021 kl. 02:11 (CET)[svar]
Takk. :) Tok forresten bort alternativet 186 og 289 fra oppsummeringen inntil videre før referanse foreligger. Sauer202 (diskusjon) 17. jan. 2021 kl. 02:26 (CET)[svar]
@Sauer202: Virker klokt. Annelingua opprettet en deloverskrift til fargedebatten. Det var en god idé synes jeg, da dette temaet lettere kan separeres fra de faktiske lovene rundt bruken av flagget. Jeg utførte noen små endringer for å få til en ordentlig rød tråd. Nå er temaet basert på artikkelen i Aftenposten og det tror jeg er et helt greit sted å starte egentlig. Under dette opprettet jeg en ny del for digitale farger siden de ikke har vært gjennomgående i diskusjonen om fargekoder. Den er foreløpig kortfattet, men det er lite annen informasjon å komme med her, så jeg tror det er tilfredsstillende for denne gang :-) Gutten på Hemsen (diskusjon) 18. jan. 2021 kl. 16:09 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Norges flagg. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 22. jan. 2021 kl. 05:26 (CET)[svar]

Fargene på digitale flater[rediger kilde]

Skrev om dette avsnittet til noe som jeg mener er mer korrekt og lettere å forstå. Særlig følgende tekst synes jeg virket litt forvirrende og la lite til artikkelen: "Fargegjengivelse er svært annerledes på skjermer og tøy (se artikkelen om additiv fargesyntese)."

Inne på artikkelen om additiv fargesyntese står følgende: "Både additiv og subtraktiv fargeblanding er et resultat av hvordan øyet oppfatter farger, og ikke iboende egenskaper ved lyset. Det er stor forskjell på gult lys (med en bølgelengde på 580 nm) og en blanding av rødt og grønt lys. For øyet gjør det imidlertid ingen forskjell."

Altså: For øyet gjør det imidlertid ingen forskjell? Henvisningen var litt kryptisk, jeg synes den la lite til artikkelen, og det er dermed kanskje unødvendig å nevne at man teoretisk kan fremstille samme fargen med additiv og subtraktiv fargeblanding?

Resten av avsnittet ble omskrevet noe for å komme raskere til poenget, og med andre hex-verdier, denne gangen med henvisning til den offisielle Pantone-guiden (en mindre endring). Sauer202 (diskusjon) 7. apr. 2021 kl. 22:32 (CEST)[svar]

Jeg er glad du tok tak i det avsnittet. Det var nemlig den delen av artikkelen jeg slet mest med.

Ser forresten ut til at Nordisk råd kan ha fulgt med på debatten rundt flaggfargene, siden de nå foreslår samme farger som vi kom fram til på Commons.

Kan være jeg skriver dette inn i artikkelen når jeg får tid. Gutten på Hemsen (diskusjon) 8. apr. 2021 kl. 03:18 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Norges flagg. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 16. jun. 2021 kl. 10:05 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Norges flagg. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 7. aug. 2021 kl. 02:38 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Norges flagg. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 23. sep. 2021 kl. 03:35 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Norges flagg. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 19. jun. 2023 kl. 02:57 (CEST)[svar]