Diskusjon:Brølekatter

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Brølekatter. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 21. feb. 2019 kl. 22:15 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Brølekatter. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 30. apr. 2019 kl. 11:52 (CEST)[svar]

Bildetekst og status[rediger kilde]

Jeg mener bildet bør tekstes både fordi bildetekster gjerne blir lest, og ikke minst til nytte for dem som kanskje bare ønsker å vite hva brølekatter er og hva slekten omfatter – uten at de nødvendigvis ønsker å lese om fylogeni osv.
       Under Status sløyfet jeg anslagene for leopardbestanden. Jeg lånte dem fra Wikipedias leopard-artikkel, men anslagene fra IUCN og andre er dessverre lavere – og spriker dessuten. Videre tror jeg våre lesere er i stand til å forstå betydningen av vanlige forkortelser som f.eks. og ca..
Pål Jensen (diskusjon) 30. des. 2020 kl. 21:31 (CET)[svar]

Det er unødvendig å tekste under gruppebildet @Pål Jensen:, siden artikkelen kun handler om den hierarkiske plasseringen og slektsforholdet mellom disse dyra. Artene har sine egne artikler. Husk, om du sletter kildebelagt tekst så må du også slette referansen, dersom den bare brukes i teksten som slettes. tB (diskusjon) 31. des. 2020 kl. 22:30 (CET)[svar]
Ikke enig, og jeg har begrunnet det ovenfor. Og finnes noe Wikipedia-vedtak som sier at artikkelen om brølekatter kun skal handle om den hierarkiske plasseringen og slektsforholdet mellom dem? Jeg mener den bør handle om det som er felles for brølekattene, det som skiller dem fra andre kattedyr (kanskje særlig andre store kattedyr, som pumaen), og det de har felles med dem. Avsnittet om runde pupiller og alfapredatorer har f.eks. (ja, jeg tror hverken du eller andre av våre lesere har problemer med å forstå betydningen av slike forkortelser) ikke noe som helst å gjøre med brølekattenes hierarkiske plassering og slektsforholdet mellom dem. Jeg mener det hører hjemme i artikkelen bare teksten blir klargjort (se neste), for den viser til et viktig fellestrekk mellom brølekatter og enkelte andre store kattedyr. Pål Jensen (diskusjon)
Selvsagt kan artikkelen handle om mer, men artene beskrives for seg. Gruppene over handler om den evolusjonære veien fram til de enkelte artene. tB (diskusjon) 3. jan. 2021 kl. 10:45 (CET)[svar]

Hvem er alfapredatorer og toppkonsumenter?[rediger kilde]

«Alle store kattedyr har øyne med runde pupiller.[5][6] Disse kattene er alfapredatorer og toppkonsumenter i sine respektive leveområder, men habitatet kan variere ganske mye, også innenfor den samme arten.[2]» Også pumaen og geparden er store kattedyr med runde pupiller. Men er store kattedyr alltid alfapredatorer og toppkonsumenter i sine respektive leveområder? Og skriver José R. Castelló at de er det? (Har ikke tilgang på denne boken).
Pål Jensen (diskusjon) 2. jan. 2021 kl. 22:46 (CET)[svar]

Du blander sammen begreper @Pål Jensen:. Store kattedyr er et hierarkisk nivå, der verken puma eller gepard er inkludert. Derfor skriver vi heller ikke om disse dyra. Og ja, alle store kattedyr er alfapredatorer og toppkonsumenter. Feltguiden av José R. Castelló kan du jo bare kjøpe deg. tB (diskusjon) 3. jan. 2021 kl. 10:45 (CET)[svar]
Her er det artikkelforfatterne som blander, eller er upresis. Dette er egnet til å skape forvirring siden også puma og gepard – dvs. store dyr som likevel tilhører underfamilien mindre kattedyr – har runde pupiller. I artikkelen om gepard er denne innledningsvis omtalt som et «stort kattedyr». I avsnittet om evolusjon og systematikk er den riktignok plassert i «slekten mindre kattedyr (Felinae).[11]». Under oppslagsordet Mindre kattedyr er derimot Felinae korrekt defineres som en underfamilie.


       Blir dette klarere med en lenke til store kattedyr?
       Jeg har lagt til at brølekatter er de eneste nålevende kattedyr som kan brøle. Tungebenets konstruksjon tyder på at Smilodon-artene kunne brøle.Pål Jensen (diskusjon) 3. jan. 2021 kl. 21:14 (CET)[svar]