Tales from the Crypt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tales from the Crypt, The Haunt of Fear og The Vault of Horror er titlene på tre amerikanske skrekktegneserier som kom ut annenhver måned på 1950-tallet, utgitt av forlaget EC Comics. Første nummer av Tales from the Crypt kom ut i oktober-november 1950 (#20) og det gikk inn med nummer februar-mars 1955 (#46). Totalt ble det utgitt 27 utgaver, ikke inkludert de tre innledende numrene #17-19, som ble utgitt under titlene The Crypt of Terror.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Tegneserieheftet, som var en antologi med forskjellige korte fortellinger, var populært hos leserne, men på slutten av 1940-tallet og begynnelsen av 1950-tallet ble tegneserier generelt, og skrekktegneserier spesielt, angrepet av konservative og puritanske krefter bestående av foreldre, geistlige, lærere og andre som mente at tegneserier førte til analfabetisme og ungdomskriminalitet. I april og juni 1954 ble det høringer i kongressens underkomiteer om tegneserienes mulige skadevirkninger på barn. Saken ble slått stort opp i avisene og rystet tegneserieforlagene. Tegneserieindustrien besluttet derfor å innføre en selvsensur kalt for Comics Code, for å unngå en mulig pålagt sensur fra myndighetene. EC Comics utgiver William Maxwell Gaines ble nødtvungent til å kansellere Tales from the Crypt og forlagets to tilsvarende titler i september 1954, sammen med forlagets øvrige tegneseriehefter som inneholdt krim- og science-fiction-fortellinger. Alle titlene til forlaget har etter at heftene ble nedlagt blitt trykket opp på nytt, og fortellingene fra skrekktegneseriene har også blitt tilpasset for fjernsyn og film.

Skrekktegneserier oppsto som en særegen seriesjanger etter den andre verdenskrig da leserne, hovedsakelig unge menn, hadde mistet interessen for forkledde superhelter som jaktet på forbrytere, og tidligere soldater ønsket å lese den pirrende kombinasjon av sex og vold. Den enkeltstående heftet Eerie Comics (1947) er generelt betraktet som det første genuine skrekktegneserien i hefteform. Omslaget viste en likrøver eller spøkelse med røde øyne og hevet dolk under en fullmåne som truet en bundet, lettkledd og frodig ung kvinne. I 1948 ble Adventures Into the Unknown det første faste utgitte skrekktegneserien og varte i to år.

I 1950 oppdaget utgiveren William Gaines og hans redaktør Al Feldstein at de delte litterær smak i skrekklitteratur og de begynte å eksperimentere med skrekkserier i deres seriehefter som var dedikert krim. Tales from the Crypt kan spore sin opprinnelse tilbake til en serie av Feldstein, «Return from the Grave!», i EC Comics’ Crime Patrol (#15, desember 1949/januar 1950) og hvor Kryptvokteren opptrer for første gang som fortellingens vert eller innleder. Det neste heftet inneholdt flere skrekkfortellinger enn krimfortellinger, og med utgave #17 ble tittelen endret fra Crime Patrol til The Crypt of Terror. I et forsøk på å spare penger på postutsendelse ble nummereringen ikke endret selv om tittelen ble det, og heftet fortsatte som The Crypt of Terror i ytterligere to utgivelser. Tittelen fant sin endelige form som Tales from the Crypt, med utgave #20, oktober/november, 1950.

Tegnere[rediger | rediger kilde]

De første omslagene ble tegnet av Feldstein, Johnny Craig og Wally Wood, og de gjenværende omslagene (1952–55) av Jack Davis. De som bidro til seriene inne i bladet var Craig, Feldstein, Wood, Davis, George Evans, Jack Kamen, Graham Ingels, Harvey Kurtzman, Al Williamson, Joe Orlando, Reed Crandall, Bernard Krigstein, Will Elder, Fred Peters og Howard Larsen. Jack Davis tok over som tegner av seriene med Kryptvokteren med hefte 24 (juni-juli 1951) og fortsatte som tittelens fremste tegner for resten av utgivelsene. Feldstein hadde stått for den opprinnelige Kryptvokter-fortellingen «Lower Berth!» (#33) som ble illustrert av Davis. Utgave #38 var det ene av to omslag fra EC Comics som ble sensurert før utgivelse. Mens omslaget til The Vault of Horror for hefte #32 ble restaurert for Russ Cochrans gjenopptrykk senere i EC Library har omslaget til Tales from the Crypt forblitt sensurert. Fortellingen «Kamen's Kalamity» (#31) hadde gjesteopptredener av mange av forlagets faste medlemmer, inkludert Gaines, Feldstein og tegneren selv, Kamen. I tillegg var også Ingels, Davis og Craig avbildet i fortellingen i en rute hvor de tegnet seg selv.

Opptrykk[rediger | rediger kilde]

Forlaget Ballantine Books gjenopptrykket Crypt-fortellingene i 1964 og 1965. Seriene var i farger og samlet i en gruppe på fem svarthvite bøker av Russ Cochran i 1979.[1] og også som ble gjort tilgjengelig som bokkassett. Cochran (i samarbeid med Gladstone Publishing og solo) gjenopptrykket de enkelte heftene i årene 1990-1991. Mellom september 1992 og desember 1999 gjenopptrykket Cochran og Gemstone Publishing alle de 30 enkeltheftene. I 2007 begynte Cochran og Gemstone Publishing å utgi seriene i sin helhet i fullfarge og med stiv rygg, hvert bind inneholdt seks hefter, i bokserien EC Archives.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]