Solhopper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Talavera aequipes»)
Solhopper
Nomenklatur
Talavera aequipes
(O. Pickard-Cambridge, 1871)
Populærnavn
solhopper[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenEdderkopper
FamilieHoppeedderkopper
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa, Asia,
finnes i Norge
Utbredelse

Solhopper (Talavera aequipes) er en av edderkoppene i gruppen hoppeedderkopper (Salticidae). De jakter vanligvis på jordbunn, de spinner ikke fangstnett. Den finnes i Norge, med en status som livskraftig.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Solhopper er utbredt i Europa og østover i Asia til Mongolia, den mangler helt i nord, likeså sør i Asia. Det finnes fire funn av Solhopper i Norge og disse er spredt mellom regionene Hordaland, Rogaland og Vestfold. Denne utbredelsen er noe merkelig, men sannsynligvis finnes arten spredt og lokalt over større deler av Sør-Norge. Arten lever på åpne, tørre marker, gjerne sandmarker. Men arten finnes også på myr, hvorav et av funnene i Norge er fra (Vestfold).[2]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Solhopper er sammen med de andre artene i denne slekten, forholdsvis små edderkopper og mange er ganske like hverandre, samtidig som de kan være fargevariable av utseende. For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens kjønnsorganer, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd.

Kroppen er todelt i en bakkropp (abdomen) og en forkropp (prosoma eller cephalothorax). Hodet har åtte øyne, to uvanlig store midt foran, og to litt mindre på hver side. De resterende fire øynene er plassert på siden av hodet. Hoppeedderkoppene skiller seg ut ved at de har evnen til i en viss grad å fokusere blikket.

Rødlistevurdering[rediger | rediger kilde]

Det at solhopper har generelle habitatkrav, samt at den kan være oversett da den er veldig liten (ca 2 mm), gjør at mørketall for forekomst blir relativt høye. Solhopper blir derved vurdert til kategorien LC.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 22. februar 2022. Besøkt 22. februar 2022. 
  2. ^ a b c Åström S, Fjellberg A, Løvbrekke H og Olsen KM (24. november 2021). «Edderkoppdyr. Vurdering av solhopper Talavera aequipes som VU→LC for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 31. mars 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W. Nentwig, A. Hänggi, C. Kropf & T. Blick (Hrsg.): Spinnen Mitteleuropas – Bestimmungsschlüssel, slekten (gattung) Talavera (tysk)
  • Åkra, Kjetil; Olsen, Kjell Magne; Pommeresche, Reidun og Ødegaard, Frode. 2010. Edderkoppdyr Arachnida i Norsk rødliste for arter 2010. Artsdatabanken. Side 355-366.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]