Tagalog (folk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tagalog er en giippinsk folkegruppe på øya Luzon. Rundt 18 % av folket på Filippinene er tagaloger. De taler sitt eget språk tagalog.

Herkomst[rediger | rediger kilde]

Tagalogrnr forfedre ankom Luzon antagelig 2000 år f.Kr. fra Kina eller det nordlige Vietnam. Tagalogene er etterkommere av malayiske innvandrere og bosatte seg på det sentrale Luzon, Mindoro, Marinduque og i ringere antall på snftr øyer i øygruppen. De fortrengte den derboende blandingsbegolkning av negritos og tidligere innvandrede malayer til de indre strøk. Mange av dissettidligere folkene ble assimilert med tagalogene.

Religion[rediger | rediger kilde]

Omlag 80 % av tagalogene er katolikker, noe som skyldes misjon under den spanske kolonitiden (1565–1898). På 1100-tallet vat hinduismen kommet fra Malaysia. Det er uavklart om tagalogene tok til seg denne religion, men de overtok i alle fall en mengde ord og begreper fra det indiske (sanskrit) og malayiske, likeså skriften baybayin, som har forbilder også i det indonesiske (kawi-skrift). Buddhismen kom allerede på 800-tallet fra Kina, men forble en religion for innvandrede kinesere. Islam kom med malayiske og arabiske handelsgolk på 1400-tallet til Luzon. Det oppstod noen muslimske småbyer, blant dem Maynilad, det senere Manila (tagalog: Maynila).

Førkolonial samfunnssstruktur[rediger | rediger kilde]

Medlemmer i det førkoloniale føydale tagalog-samfunn på øya Luzon var de aristokratiske maginoo; de var samfunnets høyeste skikt. Fra denne klassen utgikk datuene og andre politiske ledere som rajahs og lakans. Den neste av stendene var timawaebe, og så gulgte krigerklassen maharlika. Den underste klassen var alipin; denne klassen kunne igjen deles i to stender.

Fa spanjolene ankom Manilabukten i 1570 tragg de på Banaw Lakan Dula i Tondo, senteret i Luzonriket, rajah (Ladyang) Matanda (Raja Matanda av Sapa) og rajah Suleyman III i det som i dag er Manila.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Brandstetter: Tagalen und Madagassen: ein sprachvergleichende Studie. Luzern (1902)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]