Tafjord-ulykka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 62°13′48,702″N 7°24′54,306″Ø

Det lyse feltet i fjellsiden viser hvor Langhammaren raste ut, sett fra Tafjord
Indre del av Tafjorden, Langhammaren raste ut omtrent fra stedet markert på bildet, Tafjordfjella i bakgrunnen, sett fra vest.

Tafjord-ulykka var en naturkatastrofe som fant sted natt til 7. april 1934 i TafjordenSunnmøre. Et større fjellparti raste ut i fjorden og flodbølgen fra raset raserte store områder og drepte 40 mennesker i Fjørå og Tafjord. Dette er en av de største skredulykkene i Norge.[1]

Tiden i forkant[rediger | rediger kilde]

Det hadde i lang tid vært fare for at fjellblokken Langhammaren, som lå 730 meter over fjorden, skulle rase ut. Det var på grunn av at en fjellsprekk der hadde utviklet seg etter hvert. Folk som fisket eller rodde i fjorden holdt seg langt unna Langhammaren. Folket visste at fjellblokken kunne rase ut når som helst, men siden ingen bodde rett under den, trodde de at det ikke kunne skje noe særlig alvorlig. Ingen kunne tenke seg hvilke konsekvenser et slikt ras kunne få. For å unngå at en eventuell flodbølge skulle ødelegge noe de eide, dro de båtene sine opp på land. Bare folket i Fjørå visste om sprekken i Langhammaren. De som bodde i Tafjord fikk ikke vite om den.

Raset og etter raset[rediger | rediger kilde]

Minne om de omkomne, Tafjord sentrum.

Tafjordulykka var kl. 03:10 natt til 7. april 1934. Langhammaren, 730 meter over havet, løsnet og falt ned i Tafjorden. Raset tok ca. 3 millioner kubikkmeter stein med seg ned i fjorden. Dette dannet flodbølger som var opp til 64 meter høye. Folk våknet brått. Det var mørkt, og ingen forsto hva som skjedde før vannet kom. De som bodde nærmest Langhammaren hadde ingen mulighet til å komme seg i sikkerhet. Bølgene var 16-17 meter da de traff land. Både Tafjord og Fjørå ble rammet. 40 mennesker omkom i ulykka. Dette er en av de største naturkatastrofene I Norge.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]