Taegukgi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Taegukgi: Krigens brorskap
orig. Taegukgi hwinalrimyeo
Generell informasjon
SjangerKrig, Drama
Utgivelsesår2004
Prod.landSør-Korea
Lengde148 min.
Språkkoreansk
Bak kamera
RegissørKang Je-gyu
ProdusentLee Seong-hun
ManusforfatterKang Je-gyu
MusikkLee Dong-June
SjeffotografHong Kyung-Pyo
Foran kamera
MedvirkendeJang Dong-gun
Won Bin
Premiere6. februar 2004 (Sør-Korea)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Taegukgi Hwinallimyo (norsk: Taegukgi: Krigens brorskap) er en sørkoreansk film fra 2004. Filmen er regissert av Kang Je-gyu, og henter sin handling fra Koreakrigen. Filmens tittel, «Taegukgi», er navnet på Koreas flagg fra før krigen, men også navnet på flagget til Sør-Korea i dag.

Kang ble for alvor kjent som regissør da han regisserte Shiri. Suksessen med denne filmen gjorde det mulig for han å trekke til seg kjente skuespillere og kapital for sin film. Taegukgi Hwinallimyo skulle vise seg å bli den største filmsuksess i Sør-Korea noensinne til da. Filmen passerte den til da mest sette sørkoreanske film Silmido fra året før med nesten 2 millioner; nær 25 prosent av den sørkoreanske befolkning, eller 11,74 millioner har kjøpt billett for å se Taegukgi Hwinallimyo. I 2006 ble filmen forbigått av Kongen og klovnen, som ble den første sørkoreanske film som solgte over 12 millioner kinobilletter.

Ved 50. Asia Pacific Film Festival vant Taegukgi prisen for «Beste film» mens Kang fikk prisen for «Beste regissør». Taegukgi var også en av fire koreanske filmer som ble vist på den Internasjonale Fajr filmfestivalen i Iran.

Filmteknikk[rediger | rediger kilde]

Regissør Kang Je-gyu har bygget inn mange spesialeffekter i filmen, og dette er noe av årsaken til at den er den dyreste sørkoreanske filmen å produsere (12,8 millioner USD), men muligens også den mest spektakulære. Blant annet er filmteknikken hvor man holder kamera uten stativ slik at man får en realistisk filmatisering av krigen. Tilskueren blir ikke bare observatør, men nesten deltagende i filmen. Det er mange realistiske scener som inneholder både blod og innvoller. I Norge har den 15 års aldersgrense.

Handling[rediger | rediger kilde]

Teugukgi forteller historien om to brødre fra Seoul. Den ene gutten heter Jin-Tae og hans lillebror er Jin-Seok. De bor i et lite hus i ukanten av hovedstaden, med sin mor og søstre, som driver en nuddelbutikk. Jin-Tae har sluttet på skolen og pusser sko i Seouls travle gater for at den smarte Jin-Seok kan få gå på universitetet. I 1950 bryter Koreakrigen ut. Jin-seok blir innkalt til militærtjeneste, og det blir også Jin-tae ved et uhell, fordi han vil finne lillebroren sin. Det ender med at begge tjenestegjør i den sørkoreanske hæren.

Da de to brødre ankommer fronten er det sult og nød, de sørkoreanske styrker har lite mat, ammunisjon er mangelvare og moralen er lav. Jin-tae lager en avtale med kommanderende offiser: Om Jin-tae får en «taegeuk medalje», det høyeste man kan få, vil lillebroren bli sent hjem igjen. Dermed melder Jin-tae seg på alle oppdrag, selv de selvmordiske oppdrag, som for eksempel å overmanne en maskingeværbunker alene.

Jin-tae får endelig sin medalje slik at Jin-seok kan sendes hjem, men Jin-seok oppdager at Jin-tae er ikke den snille og fredelige storebroren som han kjente til før. Hans blinde jakt på ære, berømmelser og medaljer har ført til at en kompis av dem begge blir drept. Han har blitt en kaldblodig sersjant etter han har skutt flere ti-talls fiendtlige soldater. Under et overraskende angrep fra de nordkoreanske styrkene blir Jin-taes forlovede skutt. Jin-tae og Jin-seok prøver å redde henne, men de ender opp også fengslet. Mens Jin-tae er til avhør, får noen sørkoreanske soldater ordre om å brenne huset der Jin-seok og noen andre fanger blir holdt. Dette fører til at Jin-tae blir rasende og at han skyter offiseren som ga orderen. Deretter melder Jin-tae seg inn i den nordkoreanske hæren for å hevne seg på de sørkoreanske soldater som har drept broren hans og hans forlovede. Det Jin-tae ikke vet, det er at Jin-seok kom seg ut av flammehavet og lever fortsatt.

Filmen slutter med en stor og blodig kamp hvor kinesiske og nordkoreanske styrker kjemper mot amerikanske og sørkoreanske styker. I dette kaoset prøver Jin-seok å finne sin eldre bror. Jin-tae har blitt leder for Nord-Koreas spesialstyrker «Rødflaggene». Jin-seok rømmer fra den sørkoreanske hæren og går inn bak fiendens linjer. De to brødrene finner hverandre til slutt, men da er det for seint, og Jin-tae redder lillebroren i siste sekund ved å ta knekken på sin egen divisjon som skyter på Jin-seok, men betaler med sitt eget liv.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]