Taalsjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Taalsjøen eller Lake Taal (Taal uttales som tostavelsesord) er en innsjø på den filippinske øya Luzon. Sjøen ligger innen en stor kaldera som ble dannet av flere sterke vulkanutbrudd fra mellom 500.000 til 100.000 år siden.

Innsjøen ligger helt og holdtent innenfor provinsen Batangas.

Taalsjøen som tidligere var kjent som Bombon-sjøen er landets tredje største, etter Laguna de Bay litt mot nordvest, og LanaosjøenMindanao. Den aktive vulkanen Taal, som er årsak både til innsjøens høye svovelgehalt og dens periodiske forandringer hva gjeller størrelse og øyer som oppstår eller vokser, ligger henimot midt i innsjøen, og den synlige delen betegnes som Volcano Island. Av lokalbefolkningen kalles den også pulo (tagalog for «mindre øy». Midt på øya er det en kratersjø og i denne innsjøen er det en liten øy, Vulcan Point. I 1996 ble Taalsjøen del av Taal Volcano National Park.

Tidligere havbukt[rediger | rediger kilde]

Taalsjøen var i enn inn i historisk tid en dyp innbuktning av havet, inn fra Balayanbukten. En serie av mektige vulkanutbrudd skapte en landbro som avskal den fra havet. Nå er det elven pansipit som sikrer utløp av vann. Regnvann, og Filippinene har hyppig og kraftig nedbør, har etterhvert fortynnet saltvannet slik at innsjøen nå er blitt ferskvannssjø.

Bebyggelse[rediger | rediger kilde]

Ved en rekke vulkanutbrudd er en rekke bosetninger forsvunnet, enten ved ødeleggelser av vann eller slam eller ild, eller ved at man proaktivt har flyttet unna. Bare tre vesentlige bebyggelser ligger nå helt nede ved sjøstranden. Derimot er det en rekke tidligere bosetninger under vannlinjen, tildels synlige alt etter værforhold og vannets klarhet.

De kommuner i Batangas som ligger inntil Taalsjøen er, med klokken fra nord: Talisay, Tanauan, Balete, Mataas na Kahoy, Lipa, Cuenca, Alitagtag, Santa Teresita, San Nicolas, Agoncillo, og Laurel; de hadde ved folketellingen i 2015 et folketall på over 750.000 innbyggere.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Thomas R. Hargrove: The Mysteries of Taal: A Philippine Volcano and Lake, Her Sea Life and Lost Towns

Billedgalleri[rediger | rediger kilde]