TVP Polonia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
TVP Polonia
Lansert24. oktober 1992; 31 år siden (1992-10-24)
LandPolens flagg Polen
HovedkvarterWarszawa
Tidligere navnTV Polonia (1992–2003)
Eid avTelewizja Polska og Polens utenriksdepartement
Søsterkanal(er)TVP1 og TVP2
Strømmende media
URL for strømmende mediahttp://tvppoloniastream.tvp.pl/, https://stream.tvp.pl/?channel_id=1773
Nettstedpolonia.tvp.pl

TVP Polonia er den internasjonale tv-kanalen til den polske allmennkringkasteren Telewizja Polska (TVP) og retter seg mot utvandrede polakker og polsktalende utenfor Polen. Kanalen er finansiert av TVP sammen med det polske utenriksdepartementet, og det sender fra TVPs hovedkvarter i Warszawa i Polen.

«Polonia» er det latinske navnet på Polen og brukes også som fellesnavn på utvandrede polakker. TVP Polonia overfører mange av TVPs egenproduksjoner og produserer i tillegg nyhetssendinger til polske samfunn rundt i verden.

Kanalen startet prøvesendinger i oktober 1992 og faste sendinger fra mars 1993 under navnet TV Polonia. Fra 1. september 2020 startet TVP Polonia med HD-sendinger og erstattet dermed SD-utgaven på satellitten Hot Bird 13.[1]

Om kanalen[rediger | rediger kilde]

TVP Polonia ble opprettet 24. oktober 1992 i partnerskap mellom Telewizja Polska og det polske utenriksdepartementet. Kanalen het opprinnelig TV Polonia og var definert som et offentlig tjenesteselskap, underlagt den polske kringkastingsloven av 29. desember 1992. TV Polonia var da den tredje kanalen til TVPt, sammen med de to nasjonale kanalene TVP1 og TVP2.

TV Polonia var først og fremst rettet mot den polske diasporaen, som til da kun hadde kortbølgesendinger fra polsk radio til å kunne følge med på nasjonale nyheter og hendelser i hjemlandet. I begynnelsen ble kanalen tilgjengelig i de største regionene og byene i verden, før tilbudet ble gradvis utvidet til nye regioner.

Kanalen overfører sendinger fra de nasjonale kanalene, men produserer også egne nyhetssendinger og programmer om polsk kultur, historie, tradisjoner og språk. I 2003 skiftet kanalen navn til TVP Polonia og begynte med digitale sendinger.

TVP Polonia er tilgjengelig over store deler av verden via satellitt- eller kabel-tv. Den sendes også ukryptert fra flere satellitter.[2] Flere kabel-tv-selskaper i Norge tilbyr også kanalen for polsktalende og polske innvandrere til Norge.[3][4] Kanalen var ikke tilgjengelig som lineær-tv i Nord-Amerika fra 2019 til 2021, men er nå tilbake via Dish Network og Sling TV.[5]

Logoer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ S.A, Telewizja Polska. «TVP Polonia w HD!». polonia.tvp.pl (polsk). Besøkt 8. mai 2022. 
  2. ^ kingofsat. «Search Results for - KingOfSat». en.kingofsat.net. 
  3. ^ «TV-pakker fra Telia - bredt utvalg av kanaler og tjenester». www.telia.no. Besøkt 8. mai 2022. 
  4. ^ «TV-kanaler og strømmetjenester - Telenor». www.telenor.no (norsk). Besøkt 8. mai 2022. 
  5. ^ «TVP Polonia returns to US TV screens». Broadband TV News (engelsk). 17. juli 2021. Besøkt 8. mai 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]