T. Knudsen Karosserifabrikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
T. Knudsen Karosserifabrikk AS
Tknudsenkarosseri.jpg
Volvo B715 fra 1966 med Knudsen-karosseri.
Opphørt 1971
Hovedkontor KristiansandRediger på Wikidata
LandNorge

T. Knudsen Karosserifabrikk (tidl. T. Knudsens Vognfabrikk) var en norsk produsent av busskarosserier. Den ble startet opp av Tobias Knudsen sent på 1800-tallet. Fabrikken lå i Kvadraturen i Kristiansand og produserte i starten bare hestekarjoler. Etter hvert overtok hans sønn, Trygve Knudsen, som innså at fremtiden lå i motoriserte vogner, og produksjonen resulterte i et betydelig antall busser. Etterhvert ble fabrikken overtatt av hans sønn igjen, Torleif Knudsen, frem til den ble avviklet i 1971. Fabrikken holdt til i det øverste kvartalet i Kirkegata, men flyttet til Dronningens gate hvor det ble reist en fabrikkbygning. De siste årene holdt fabrikken til i en større fabrikkbygning i Østre Strandgate 84 ved Otras bredd.

Den siste perioden i fabrikkens historie var preget av leveringer til svenske busselskap på grunn av overgangen på Dagen H fra venstre- til høyrekjøring som skjedde i 1967. Busser til Sverige var da utstyrt med dører på høyre side i tillegg til midlertidig dør på venstre side.

Andre detaljer om bedriften er lite kjent.

Kilder[rediger | rediger kilde]

NO road sign 512.svgDenne bussrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.