Tøydamper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bruk av tøydamper på en genser.

En klesdamper eller tøydamper er en type utstyr som brukes for å fjerne rynker fra tekstiler og plagg ved bruk av varm damp.[1] Andre navn som brukes noen ganger er dampoppfrisker[2] eller steamer.[3] De kan for eksempel brukes for å rette ut skrukkete skjorter ved at dampen sørger for for at stoffet slapper av og retter seg ut. Dampere kan også fjerne lukt.[trenger referanse]

Virkemåte[rediger | rediger kilde]

Damperen fylles med vann som varmes opp og dunstes ut som damp. De fleste modeller har elektrisk ledning og kobles til nettspenning.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Håndholdte modeller kan brukes ved at plagget først henges på en kleshenger, hvorpå en vanntank fylles opp og varmes til damp etter noen minutter. Dampingen foregår så ved at man går over klesplagget med en styrkebevegelse.[4] Noen anbefaler å bruke destillert vann for å unngå at det bygger seg opp mineraler i damperen.

Formfaktor[rediger | rediger kilde]

Tøydampere kan kategoriseres etter størrelse og bruksområde:

  • Store gulvstående tøydampere som brukes i fabrikker og renserier
  • Mellomstore modeller som brukes i små bedrifter, eksempelvis skreddere og syersker
  • Små håndholdte modeller til husholdningsbruk eller reise.[5]

Gulvstående modeller kan ha et fast stativ med kleshenger slik at de også fungerer som en herrebetjent.

Bærbar tøydamper

Varianter[rediger | rediger kilde]

Dampskap
Et dampskap er et møbel med integrert dampfunksjon som skal kunne fjerne lukt og rette ut krøller.[6] Dampskapet LG Styler ble lansert i 2011,[7] og ble for 2017/2018 kåret til årets hvitevare av Fagbladet Elektronikkbransjen.[8] Samsung AirDresser[9] ble først presentert i 2018.[10] Disse skapene er designet for å kunne settes inni eller ved siden av et garderobeskap, og trenger ikke å kobles opp med vanntilførsel og avløp, men har istedet en vannbeholder som må tas ut for påfylling.[11] Ifølge LG kan dampskap være et alternativ for klær som trenger "oppfriskning", men ikke nødvendigvis vask, slik at man sliter mindre på klærne og bruker mindre vann.[9] Noen dampskap markedsføres med at de kan fjerne allergener som pollen, og i 2018 mars ble det annonsert at LG sitt dampsystem hadde blitt sertifisert som "Asthma & Allergy Friendly" av Allergy Standards Limited.[12] En anmelder bemerket at Samsung AirDresser ikke fjerner kraftige rynker fra dressjakker. De forannevnte skapene har WiFi-tilkobling og appstyring hvilket kan gjøre dem til en komponent i et smarthus. I 2018 inngikk Nordic Choice Hotels et samarbeid med LG slik at dampskap kan brukes av Choice-platinummedlemmer på alle Choice-hoteller i Norge.[13]
Improviserte løsninger
Noen henger opp krøllete skjorter i en dampende dusj for å få noe av den samme effekten som med en klesdamper.[14]

Sammenlignet med stryking[rediger | rediger kilde]

Damping gjør at fibrene i tøyet «slapper av» i motsetning til strykejern hvor fibrene blir trykt flate, og damping er derfor mer skånsomt mot tøyet, samt at man unngår svidde klær som kan være en risiko med dårlige strykejern eller utrente brukere. Dampere gjør det også mulig å fjerne rynker på delikate tekstiler som for eksempel silke.[15]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Clothes and Fabric Steamer». NewsBank. The Express (London, England). 28. august 2012. 
  2. ^ Dalseg, Elisabeth (18. august 2014). «Philips Steam & Go». dinside.no (norsk). Besøkt 4. januar 2023. 
  3. ^ «Steamere til under 1000 kroner - Samletest». Tek.no (norsk). 23. oktober 2022. Besøkt 4. januar 2023. 
  4. ^ Van Boven, Sarah (oktober 2010). «How to Use a Clothes Steamer». 
  5. ^ Kayne, R. «What is a Fabric Steamer?». Besøkt 24. februar 2015. 
  6. ^ «LG har laget et klesskap som damper klærne dine til de slutter å stinke». Tek.no (norsk). 15. oktober 2017. Besøkt 4. januar 2023. 
  7. ^ «LG STYLER, THE NEXT ESSENTIAL HOME APPLIANCE | LG NEWSROOM» (engelsk). Besøkt 4. januar 2023. 
  8. ^ Sønsteng, Stian (2. november 2017). «ÅRETS HVITEVARE:LG STYLER». www.elektronikkbransjen.no. Besøkt 4. januar 2023. 
  9. ^ a b «Samsung AirDresser Clothing Care System». Samsung us (engelsk). Besøkt 4. januar 2023. 
  10. ^ «Samsung showcases first garment refresher AirDresser». www.theinvestor.co.kr (engelsk). Besøkt 4. januar 2023. 
  11. ^ Pedersen, Cathrine (20. juli 2020). «LG Styler Mirror og Baron». www.elektronikkbransjen.no. Besøkt 4. januar 2023. 
  12. ^ Limited, Allergy Standards (2018). «Allergy Standards Ltd announce that LG Styler has met the scientific requirements for the asthma & allergy® friendly Certification Standards.». 
  13. ^ Redaksjonen (17. oktober 2018). «Nordic Choice med innovativ vaskeriløsning». www.horecanytt.no. Besøkt 4. januar 2023. 
  14. ^ «LG har laget et klesskap som damper klærne dine til de slutter å stinke». Tek.no (norsk). 15. oktober 2017. Besøkt 4. januar 2023. 
  15. ^ Sirignano, Rita (10. januar 2012). «Steamers Easier on Clothes than Irons; It's faster & there's no chance you'll ruin you favorite outfit by scorching it.».