Szymon Budny

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Szymon Budny
Fødtjanuar 1530Rediger på Wikidata
Budne, Podlaskie Voivodeship[1]
Død13. jan. 1593[2]Rediger på Wikidata
Višnieva
BeskjeftigelseOversetter, typograf, skribent, filosof, historiker, bibeloversetter, prest Rediger på Wikidata
Utdannet vedDet jagellonske universitet
NasjonalitetStorfyrstedømmet Litauen

Nieśwież-Bibelens tittelside (1572-utgaven).

Szymon Budny (belarusisk: Сымон Будны; født i 1530 i Budne i Podlasie i Storfyrstedømmet Litauen, død 13. januar 1593 i Wiszniów) var en polsk-belarusisk prest og oversetter. Han identifiserte seg selv i unge år som litviner. Han var en av lederne for den antitrinitariske protestantiske retningen De polske brødre (Bracia Polscy).

Etter studier Italia og i Sveits og ved Akademiet i Kraków ble Budny en varm tilhenger av reformasjonen og fikk en prestestilling hos den protestantiske fyrst Mikołaj Czarny Radziwiłł, vojvod av Vilna. På denne tid oversatte han hele Bibelen tll polsk (trykket i 1570 og i 1572), og utgav den og andre skrifter på et trykkeri han opprettet i Nieśwież (Njasvizh). Han forlot snart kalvinismen og begynte å preke socinianske læresetninger. Under vern fra Jan Kiszka, starost i Samogitia og Litauen, stiftet Budny en sekt, som ble kalt den «halvjødiske» eller ebionittiske.

Motstanderne klandret Budny i særdeleshet for hans egenvillige forkortelser av de evangeliske tekster med en tendens som gikk ut på å bevise at Jesus Kristus iikke bare ikke var gud, men overhodet savnet alle mystisk-guddommelige egenskaper. På grunn av sin lærdom, skarpsinnighet og varme frimodighet fikk Budny mange tilhengere i hele Polen. Da han på et kirkemøte i 1582 ble forbudt å utøve det prestelige kall, trakk han seg frivillig tilbake.

Hans skrifter er blitt sjeldne å oppdrive, ettersom hans protestantiske bøker ble ødelagt av katolikkene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sejm-Wielki.pl profil-ID psb.2373.1[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Autorités BnF, BNF-ID 128737796[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Stefan Fleischmann: Szymon Budny. Ein theologisches Portrait des polnisch-weißrussischen Humanisten und Unitariers (ca. 1530–1593). Böhlau, Köln 2006, ISBN 3-412-04306-0

Kilder[rediger | rediger kilde]