Syntagmaplassen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Syntagmaplassen sett fra Leoforos Amalias, 2015

Syntagmaplassen (gresk: Πλατεία Συντάγματος) er en sentralt beliggede plass i Athen.[1] Plassen fikk sitt navn etter den greske konstitusjon i 1844, da Hellas' første konge Otto ble tvunget til å gi etter for et sivilt og militært opprør den 3. september 1843.[2] Plassen ligger foran det gamle (fra 1800-tallet) kongelige slott. Det huser siden 1934 det greske parlamentet. Syntagmaplassen er den viktigste plassen i det moderne Athen, både sett fra et historisk og sosialt synspunkt, et episenter for kommersiell aktivitet og i gresk politikk.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Plassen sett fra hotellet på nordsiden av plassen, langs Kong Georg I-gaten

Plassen grenser mot Leoforos Amalias (Amalia-avenyen) mot øst, Odos Othonos (Otto-gaten) mot syd, og Leoforos Vasileos Georgiou Protou (Kong Georg I-gaten) mot nord. Gaten som grenser mot plassen i vest, som forbinder Odos Stadiou (Stadion-gaten) med Odos Filellinon (Filhellener-gaten), heter rett og slett Plateia Syntagmatos.[3] Den østlige siden av plassen er høyere enn den vestlige, og domineres av et sett med marmortrapper som fører til Leoforos Amalias; under disse ligger Syntagma metrostasjon. Trappene ender ved et par utendørs kafeer som er et populært bysenter og samlingsplass. Syntagma har også to grøntområder, et mot nord og et mot syd, beplantet med skyggefulle trær og i sentrum av plassen, en stor fontene fra midten av 1800-tallet.

Det gamle slottet, en bygning i nyklassisk stil, det har vært tilhold for det greske parlament siden 1934. Det ligger like overfor Leoforos Amalias mot øst. Det er omgitt av den nasjonale hage som er åpen for publikum. Selve Parlamentet er ikke åpen for publikum, selv når ingen forhandlinger pågår. Hver time er det vaktskifte, en seremoni som utføres av Presidentens vakter. Dette foregår foran den ukjente soldats grav på plassen mellom Syntagmaplassen og parlamentsbygningen. På spesielle dager foregår vaktskiftet med musikkorps og de fleste av de 120 presidentvaktene er tilstede nøyaktig klokken 11.

Historie[rediger | rediger kilde]

Dimitrios Kallergis til hest, krever forfatning. Kong Otto og Amalia bivåner dette fra slottets vinduer

Plassen ble tegnet og bygget tidlig på 1800-tallet, kort tid etter at kong Otto flyttet hovedstaden for det ny-fødte greske kongedømme fra Nafplio til Athen i 1834. Den var tegnet som en av to sentrale plasser i det moderne Athen, beliggende ved det som da var byens østlige grense. Den andre plassen var Omoniaplassen mot nord. Selv om Kong Ottos slott først var tenkt lagt til Omoniaplassen, ble den østlige plassen sett som en bedre løsning. Derfor ble plassens første navn Palace Square. Arbeidene for bygging av det gamle slottet nord for plassen startet i 1836 og varte til 1843.[4]

Om lag en måned etter innsettelsen av Kong Otto og hans dronning, Amalia, sent juli 1843[4] brøt det ut et folke- og militæropprør den 3. september 1843 i den greske hovedstad. Soldater under Dimitrios Kallergis' ledelse samlet seg foran slottet og forlangte en forfatning. Kong Otto ble da nødt til å underegne Hellas' første forfatning.[2] Til minne om dette ble slottsplassen omdøpt til Constitution Square eller Syntagmaplassen.

Mellom 2010 og 2012 var plassen åsted for masseprotester, noe som førte til okkupasjon av plassen med telt og andre barrikader på grunn av landets økonomiske situatuasjon oppstått under Hellas' gjeldskrise. Noen av demonstrantene, anslått å være 10 000 mennesker, ifølge politiet, eller 50 000 etter andre kilder,[hvem?] samlet seg på plassen. Etter innføring av en enhetsregjering ble okkupantene fjernet fra plassen og demonstrasjoner finner sted mindre hyppig.

Attraksjoner nær Syntagmaplassen[rediger | rediger kilde]

Vaktskifte foran den ukjente soldats grav

Plassen ligger nær mange av Athens' eldste og mest berømte turistattraksjoner. I området ligger:

Dessuten mange historiske kirker flere steder, noen stammer fra middelalderen.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «On Foot - Kolonaki-Riggilis Area-Mets». Visit Greece. Greek National Tourism Organisation. Arkivert fra originalen 11. september 2014. Besøkt 10. september 2014. 
  2. ^ a b DOMESTIC POLICY 1833-1897
  3. ^ «Syntagma Square on the map». Bing Maps. Besøkt 10. september 2014. 
  4. ^ a b «Old Palace (today the Greek Parliament) [på gresk. Contemporary Monuments Database. National Hellenic Research Foundation. Besøkt 10. september 2014.