Sylhet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sylhet
LandBangladeshs flagg Bangladesh
Grunnlagt1867
Postnummer3100
Areal26,5 km²
Befolkning479 837[1] (2011)
Bef.tetthet18 107,06 innb./km²
SpråkSylhetti, Pnar, War, Meitei-lon, Khasic Rediger på Wikidata
Høyde o.h.35 meter
Kart
Sylhet
24°54′00″N 91°52′00″Ø

Sylhet eller Sylhett på (Sylhetti: ꠍꠤꠟꠐ; eller bengali: সিলেট; historisk navn Shilahatta; ergo Jalalabaad) er en større by i Sylhet-provinsen som ligger ved bredden av Surmaelven nordøst i Bangladesh. Byen har over 500 000 innbyggere. Den er omgitt av te-plantasjer, har sub-tropisk klima med reinskog.Sylhet-regionen er en av de ledende turistdestinasjoner i landet.

Sylhet er et prominent islamsk åndelig senter hvor det er utallige sufi-helligdommer. Her er det to mausoleer fra 1300-tallet Sha Jalal og Sha Paran. Sylhet ble opprettet i 1867 av den britiske Raj.[2] Den var en del av provinsene Bengal og Assam, men etter en folkeavstemning, ble den en del av Øst-Bengal i Pakistan og etter delingen av Britisk India i 1947 kom Sylhet i fokus for bengalske revolusjonnære under den bangladeshiske frigjøringskrigen i 1971. (Herfra kom general Osmani, øverstkommanderende for Bangladesh militære styrker).

I Sylhet dyrkes det meste av Bangladeshs te og det meste av landets kunstgjødsel produsers her ved Shahjalal Fertiliser Factory Ltd. Det er også rike forekomster av naturgass.[3] Syhlet er også kjent for sin dyrking av sukkerrør, sitrusfrukter og rike tømmerforekomster.[4][5][6].Til Sylhet kommer store pengeoverføringer fra utvandrede bengalere, spesielt fra UK. Byens flyplass er Osmani internasjonale lufthavn. Den har forbindelse til havnebyen Chittagong både med vei og jernbane. I nord grenser den til Inda ved Tamabil. Her ligger også Shah paran og Shahjalal-universitetet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byens to landemerker: Kean Bridge og Ali Amjad Clock Tower

Geografi og klima[rediger | rediger kilde]

Sylhet ligger på 24°53′30″N 91°53′00″Ø, i den nordøstre region av Bangladesh. Byen har fuktig subtropisk klima, med varme og fuktige somre og forholdsvis kjølige vintre. Byen har monsunklima med en gjennomsnittstemperatur på 23 °C (august–oktober) og laveste gjennemsnittstemperatur på 7 °C (januar). Nesten 80% av den årlige nedbøren på 3 334 mm. kommer mellom mai og september.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.citypopulation.info/Bangladesh-Mun.html.
  2. ^ «Sylhet City Corporation». banglapedia.org. [død lenke]
  3. ^ «Sylhet». Encyclopædia Britannica. 
  4. ^ «Cane shaping lives in Sylhet». thedailystar.net. 
  5. ^ «Citrus Story». The Daily Star. 
  6. ^ «Bangladesh Oud». oudh.co.uk. 
  7. ^ Monthly Averages for Sylhet, BGD Arkivert 1. juli 2019 hos Wayback Machine. MSN Weather.