Sykkelpumpe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gulvpumpe

En sykkelpumpe er en type luftpumpe som er spesielt laget for å fylle sykkeldekk med luft. Den har en tilkobling eller adapter for bruk med en eller begge av de vanligste typene ventiler brukt på sykler, Schrader eller Presta. En tredje type kalt Dunlop (eller Woods) finnes, men slanger med disse ventilene kan fylles ved å bruke en Presta-pumpe.[1]

I sin mest grunnleggende form, fungerer en sykkelpumpe via et hånddrevet stempel. Under oppoverbevegelsen trekker stemplet luft gjennom en enveisventil inn i pumpen fra utsiden. Under nedoverbevegelsen fortrenger stempelet luft fra pumpen inn i sykkeldekket. De fleste gulvpumper har en innebygd trykkmåler for å indikere lufttrykket i dekket.

Elektrisk drevne pumper laget for å fylle luft i bildekk (noe som er tilgjengelig på de fleste bensinstasjoner) kan i prinsippet brukes til å blåse opp et sykkeldekk hvis riktig type tilkobling er tilgjengelig. Noen slike pumper er laget for å stoppe før et passende lufttrykk (mye høyere for en sykkel enn et bildekk). Andre stopper ikke, men leverer større luftflyt for å fylle det større bildekket, med risiko for å overfylle og sprenge et sykkeldekk med mindre den stoppes i tide.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]