Syed Saleem Shahzad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Syed Saleem Shahzad
Født3. november 1970
Karachi
Død31. mai 2011 (40 år)
Mandi Bahauddin
Utdannet ved University of Karachi
Beskjeftigelse Journalist
Nasjonalitet Pakistan
Utmerkelser Premio Ischia Internazionale di Giornalismo

Syed Saleem Shahzad (født 3. november 1970, død 31. mai 2011) var en pakistansk journalist som skrev mye for ledende europeiske og asiatiske medier.

I oktober 2010 kontaktet Shahzad menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch og uttalte at at han sto i fare for å bli anholdt av etterretningstjenesten Pakistans Inter-Services Intelligence (ISI). Pakistan var det dødeligste landet for journalister i 2010, med minst åtte drepte, hvorav seks døde i voldelige selvmordsangrep. Shahzad ble funnet død i en elv i det nordøstlige Pakistan, med tydelige tegn på tortur på kroppen, to dager etter at han var blitt kidnappet i Islamabad. Flere internasjonalt ledende journalister anklaget umiddelbart Pakistans etterretning for å stå bak drapet på Shahzad og den amerikanske regjeringen annonserte senere at de hadde bevis for at dette faktisk var tilfellet.

Shahzad dekket en rekke forskjellige temaer gjennom hans lange journalistiske karriere. Han skrev blant annet om globale sikkerhetsspørsmål, pakistanske væpnede styrker, islamske bevegelser og muslimske motstandsbevegelser i Libanon og Irak. Taliban og Al-Qaida var også vanlige emner i hans forfatterskap. Som journalist reiste han mye i Midtøsten, Asia og Europa. Shahzad var medarbeider i Pakistan Security Research Unit ved Instituttet for fredsstudier ved Universitetet i Bradford. I november 2006 ble han holdt et par dager i fangenskap av Taliban i Helmand i Afghanistan. Da han slapp fri skrev han en detaljert beretning om hans dager i fangenskap og tiden han tilbrakte med Taliban i Afghanistan.