Sydney Olivier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sydney Olivier
Lord Olivier GGBain.jpg
Født16. april 1859[1][2]
Colchester
Død15. februar 1943[1][2] (83 år)
Utdannet ved Corpus Christi College (Oxford), Tonbridge School
Beskjeftigelse Faglitterær forfatter, politiker
Parti Labour Party
Nasjonalitet Storbritannia, Det forente kongerike Storbritannia og Irland (–1927)
Utmerkelser Kommandørridder av Sankt Mikaels og Sankt Georgs orden

Sydney Olivier (født 16. april 1859 i Colchester, død 15. februar 1943) var en engelsk embetsmann, sosialist og forfatter. Som medlem av Fabian Society og Labour Party tjenestegjorde han som guvernør i Jamaica og som statssekretær for India under den første regjeringen til Ramsay MacDonald.

Olivier ble født i Colchester, som det andre av ti barn. Han studerte filosofi og teologi ved Corpus Christi College i Oxford. Ved Oxford University ble han en nær venn av den kjente sosialisten Graham Wallas, som kom fra en tilsvarende bakgrunn som ham. Etter eksamen nektet han å bøye av for familiens, som ville at han skulle begynne som advokat. Olivier var medlem av Land Reform Union, der han møtte George Bernard Shaw i 1883, og samme år var Olivier med på å grunnlegge et månedlig tidsskrift kalt Christian Socialist, inspirert av en kristen sosialistisk bevegelse.

Olivier var blitt begeistret for positivisme etter å ha jobbet som lærer for sønnen til Henry Compton, en ledende positivistisk filosof. Olivier ble tiltrukket av den positivistiske visjonen om en moralsk reform av kapitalismen.

I 1907, etter et ødeleggende jordskjelv på Jamaica, kom Olivier til kolonien som guvernør. Han gjenopprettet raskt ro og orden etter jordskjelvet, og hans reformer viste seg å være ganske populære. Han vendte tilbake til England permanent i 1913. Han arbeidet som revisor fra 1917 til 1920, da han pensjonerte seg fra sivil tjeneste for å vie seg til filosofiske og politiske studier. Men dette var ikke slutten på hans liv i offentligheten.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b the peerage, 9. okt. 2017, Sydney Haldane Olivier, 1st and last Baron Olivier, p18294.htm#i182931
  2. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, Sydney Olivier, 1st Baron Olivier, w6f50wmd