Sydfynske Øhav

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sydfynske Øhav
Ohavet-airphoto.jpg
Areal480 km² 
Del avDanmark

Sydfynske Øhav eller Fynske Øhav er betegnelsen for det grunne farvannet sør for Fyn, hvor det ligger mer enn 55 øyer, småøyer og holmer. Området strekker seg fra Helnæsbugten i vest over de sydfynske alper ved Korinth og Kirkeby til Lundeborg til Langeland i øst. Fyns skjærgård, som geologisk betegnes som et druknet morenelandskap, strekker seg over et areal på ca. 480 km².

Skjærgården er et stort, oversvømmet istidslandskap, der kun de høyeste bakkene stikker opp over vannet. Skjærgården er formet av isen, som gled inn over området for 17 000 år siden. Isen kom fra sydøst, og derfor har mange av øyene hovedform i retningen sydøst-nordvest. Området har mildt klima året rundt, som er en del av årsaken til det mangfoldige plante- og dyrelivet. Det er mange sjeldne planter på strandengene, og mange fugler oppholder seg og yngler i skjærgården.

Det er foreslått å gjøre skjærgården til dansk nasjonalpark på grunn av den helt spesielle naturen. Området er utpreget som internasjonalt naturbeskyttelsesområde.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

danmarkstubbDenne danmarkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.