Swiftteleskopet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Romteleskopet Swift.

Swift Gamma-Ray Burst Mission, eller Swift, er et romteleskop skutt opp i bane 20. november 2004, kl. 17:16:00 UTC med en Delta II 7320-10C. Oppdraget ledes av Principal Investigator dr. Neil Gehrels ved NASA Goddard Space Flight Center. Oppdraget ble utviklet i samarbeid mellom Goddard og et internasjonalt konsortium bestående av USA, Storbritannia og Italia. Oppdraget er en del av NASAs Medium Explorer Program (MIDEX) og styres i fra Pennsylvania State University.

Swift opererer i flere bølgelengder og er et romteleskop dedikert for utforskning av gammaglimt (GRB). To av oppdragets mål er å fastsette hva som forårsaker gammaglimtene, samt å gi økt kunnskap om det unge universet, siden glimtene synes å komme fra avstander på milliontalls eller milliarder av lysår unna, og dermed fra det unge kosmos. I oktober 2013 hadde Swift oppdaget mer enn 800 glimt. 29. april 2009 ble det til da fjerneste glimtet oppdaget, hele 13 140 000 Mly (4 030 000 Mpc) unna, noe som innebærer at det kommer fra en tid bare 250 millioner år etter Big Bang.

Instrumenter[rediger | rediger kilde]

Bilde av Spinneteingalaksen tatt av Swifts ultrafiolette/optiske teleskop.

Swifts tre instrumenter jobber sammen om å observere gammaglimter og deres etterglød i gamma-, røntgen-, ultrafiolett og de synlige elektromagnetiske bølgelengdebandene:

  • Detektorteleskop (BAT) som registrerer glimt og innen 15 sekunder beregner deres koordinater på himmelen.
  • Røntgenteleskop (XRT) som kan ta bilder og utføre spektroskopi på glimtenes etterglød.
  • Ultrafiolett/optisk teleskop (UVOT)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]