Svevestøv (band)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Svevestøv er et norsk band drevet av vokalist/låtskriver Gunnhild Bagøien og keyboardist/arrangør Ketil Hustad. De og har siden 2006 gitt ut flere album, EP-er og singler. Konsertvirksomheten er allsidig og spenner fra duo til band og med kor. Bandet holder til i Trondheim, og produserer musikken sin i samarbeid med Øra Musikk og produsent/gitarist Jo Ranheim.

Stilmessig er Svevestøv blitt kjent for sitt luftige lydbilde med fokus på melodier og meningsfulle tekster. Bandets tekster er skrevet både på engelsk og norsk. Bandet har også laget egne versjoner av sanger til blant annet Peter Gabriel og Tom Waits.

Historikk

I 1985 traff vokalist Gunnhild Bagøien musikeren & produsenten Ketil Hustad, et møte som både førte til ekteskap og et livslangt musikalsk samarbeid. I 2006 startet de opp med faste konserter på den lille Trondheimskaféen Kafé Filter (nå Ila Brainnstasjon), da som Svevestøv. Målet var å framføre låter der den gode melodien sto i sentrum, og duoen brukte de første årene til å tolke fine låter av Tom Waits, Peter Gabriel, gammel filmmusikk – ja valget falt på mange type låter. Noen av disse låtene finnes på Svevestøv – EP som kom ut i 2006 på Square Records.  Gitarist Erik Roll bidro på et par av låtene her.

I 2009 kom Hidden tracks -secret ways – et album som ble godt mottatt i pressen og mye spilt i radio. Albumet inneholder to coverlåter, men er ellers utvikle av Bagøien & Hustad - med god teksthjelp av journalist & forfatter Ragnhild Lund Ansnes. Musikken ble utviklet i samarbeid med produsent Jostein Ansnes og tekniker/gitarist Jo Ranheim i Øra Studio, Trondheim. På albumet bidrar musikere som Øyvind Engen (cello), Morten Skaget (bass) og Freddy Bolsø (trommer)

I 2012 slapp Svevestøv ut albumet En ainna melodi – denne gangen gitt ut på Øra Fonogram. All musikk ble skrevet av Gunnhild Bagøien og Ketil Hustad, og Gunnhild skrev de fleste tekstene - med noen bidrag av Ragnhild Lund Ansnes. Også dette albumet ble produsert av Jostein Ansnes med gode bidrag av gitarist Jo Ranheim. Musikere på albumet er Morten Skaget og Steinar Krokstad (fra Sambandet), cellisten Øyvind Engen og vokalist Ingvill Bagøien Hustad.  

«En ainna melodi» høstet gode anmeldelser, og bandet hadde en omfattende turne med lokale kor, band og gjestesolister i etterkant av utgivelsen.

I perioden 2013-16 turnerte Svevestøv med musikere som bassist Øystein Eide (Johndoe), paret Ingvill Bagøien Hustad og Gustav Erlandsson Holmqvist (Killdøden) og paret Jeanette Paulsen og Jo Ranheim (Skimmer). Bandet ga også konserter i samarbeid med Rasmus Rohde.

I 2017 ga Svevestøv ut flere digitale singler der de blant annet tolket engelske julesanger - såkalte «Christmas Carols». Gitarist Jo Ranheim, multiinstrumentalisten Gustav Erlandsson Holmqvist, bassisten Gjermund Silset, og trommeslager Stian Lundberg bidro på innspillingene.

Svevestøv live

I 2018 gjør Svevestøv mange konserter i duo format, og bandet har siden høsten 2017 laget skreddersydde konsert-foredrag i forbindelse med utstillingsåpninger - gjerne i tett samarbeid med fotografer og billedkunstnere. Svevestøv samarbeider også med musikere som organist Knut Størdal, sanger Ingvill Bagøien Hustad og munnspiller/gitarist/bassist/pianist Gustav E. Holmqvist.

Svevestøv samarbeider ofte med paret Jeanette Paulsen (vokal) og Jo Ranheim (vokal & gitar) om prosjektet Skimmer der det er utviklet egne arrangement og komposisjoner for kor som er brukt med flere kor i Midtnorge.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

  • Svevestøv (EP 2007)
  • Hidden tracks, secret ways (album 2009)
  • En ainna melodi (album 2012)
  • Gyldent løv (singel 2017)
  • Gabriel's Message (singel 2017)
  • In the bleak midwinter (singel 2017)
  • Ding Dong! Merrily on high (singel 2017)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]